Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Lär dig kontrollera ditt inre monster med BUU-klubben

Från 2018
Lisa Gerkman sitter på en bänk och tittar in i kameran.
Bildtext BUU-klubbsledare Lisa Gerkman hjälper alla förstå vad känslor är och hur man kontrollerar dem.
Bild: Yle/Märta Nummenmaa

Vad kan man göra om man är riktigt arg? Hur pratar man om känslor? Den här veckan har BUU-klubben känslohantering och våld som tema. BUU-klubbsledare Lisa Gerkman hoppas att alla lär sig något.

I april hade BUU-klubben kroppsmedvetenhet som tema. Nu spinner BUU-klubben vidare på temat och tar upp något som många önskat – känslohantering. Hela den här veckan pratar BUU-klubbsledare Lisa Gerkman om känslor och hur man kan kontrollera dem i BUU-klubben.

– Vi fick som förslag att ha just det här ämnet som fortsättning på vårt tema om kroppsmedvetenhet. Befolkningsförbundet har hjälpt oss med det, säger Gerkman.

Varför är just det här temat viktigt?

– Det känns som ett ämne som inte behandlats tillräckligt och det är bra att prata om vad som inte är ok, vad som är rätt och fel och så vidare.

Regler och gränser

Under veckans gång kommer olika ämnen att tas upp. På onsdag kommer bland annat Lisa Gerkman och Jontti Granbacka prata om gemensamma regler då man leker och vad man gör om ingen följer dessa regler.

En ritad skylt i en skola där det står att alla är vänner.
Bildtext Det är bra att ha grundregler för lekandet.
Bild: Yle/Märta Nummenmaa

– Det är bra att ha samma regler varje gång då man leker. Som liten förstod jag inte mycket finska och därmed förstod jag inte alltid reglerna då jag lekte med finska barn. Ibland kunde ändå någon berätta reglerna för mig på svenska. Huvudsaken är väl att man är med och försöker, säger Gerkman.

Något som också är viktigt att tänka på då man leker är gränser. Var går gränsen egentligen?

– Det kan vara svårt att veta vad gränsen är om man till exempel leker brottning eller om man leker med svärd. En huvudregel är att man inte får göra någon illa och att man måste sluta vad man håller på med om någon ber en att sluta.

Ett barn trycker ett annat barn mot väggen.
Bildtext Ingen och inget får skadas.
Bild: Yle/Märta Nummenmaa

“Jag kastade mig ner på golvet och var arg”

Som liten kunde Lisa Gerkman bli jättearg och smälla i dörrar hemma.

– Jag skrek nog så att hela grannskapet hörde mig. Jag vet att jag var ganska temperamentsfull som liten.

Lisa Gerkman ler mot kameran medan hon sitter på en bänk.
Bildtext Ibland är Lisa Gerkman så här glad, men hon kan också bli väldigt arg.
Bild: Yle/Märta Nummenmaa

Gerkman har bland annat en historia som hennes mamma berättat för henne om när hon gick i butiken med sin mormor och morfar som liten.

– Jag minns inte det här själv, men jag blev tydligen irriterad på något när vi gick i butiken, kanske att vagnen var fel eller så, och kastade mig ner på butiksgolvet och var arg. Mamma hade berättat för dem att det här kunde hända och sade att de bara skulle ignorera det. Så de gjorde det – mormor fortsatte att handla medan morfar stod kvar med mig och inte sade någonting. När mormor var klar med handlandet kom hon tillbaka och då steg jag glatt upp igen.

Hade du inga sätt att kontrollera dina känslor på?

– Jag minns inte att jag skulle ha haft någon viss metod, men jag vet att systemet med att räkna till 10 och lugna ner sig inte skulle ha fungerat för mig. Jag hade för mycket energi för det. Nu när jag är vuxen brukar jag få utlopp för känslorna genom att fara ut och springa.

Alla är olika, men allas känslor är lika viktiga

Även om Lisa Gerkman själv inte är en expert på ämnet så tror hon att det är bra att prata också om negativa känslor.

Ett barn står med armarna i kors.
Bildtext Alla visar sina känslor på olika sätt. Vissa har mycket ljud, medan somliga kan stå tysta med armarna i kors.
Bild: Yle/Märta Nummenmaa

– Det här är ju bara en gissning. Jag tycker att man ofta kan få fel bild av känslor och känslohantering, till exempel att man inte får vara arg. Jag hoppas på att kunna visa att det här är okej, men att man kan behöva hjälp på vägen.

Hurudan hjälp tänker du på då?

– Alla har olika sätt att visa känslor på, somliga är tysta medan andra har ljud och det är bra att veta. Viktigt är att alla lär sig hur man kan kontrollera känslorna och att man kan göra det på olika sätt.

Alla har som ett slags monster i sig, ett kompismonster, och det måste man lära sig att kontrollera.

Under veckans gång kommer BUU-klubbisar att få konkreta tips på hur man kan kontrollera sina känslor, vad känslor är och varför vi har dem.

– Alla har som ett slags monster i sig, ett kompismonster, och det måste man lära sig att kontrollera. Ibland sover det och när det sedan vaknar så måste man lära sig att hantera det, utan att göra något eller någon illa.

Monstret Ole
Bildtext Ibland sover kompismonstret och ibland är det vaket och då kan det vara svårt att kontrollera det..
Bild: Buu-klubben / Yle Bildtjänst Jyrki Valkama

Vad hoppas du på att uppnå med den här veckan?

– Jag hoppas att budskapet når fram till många. Förhoppningen är att ämnet väcker diskussion och medvetenhet.

Titta på BUU-klubben den här veckan för att få tips och råd om känslohantering.

Diskussion om artikeln