Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Gång- och cykelvägen i Sjundeå förlängs - nästa år börjar byggarbetena

Från 2018
Uppdaterad 26.10.2018 12:24.
Väg
Bildtext Cykel- och gångvägen ska byggas på östra sidan om Sjundeåvägen.
Bild: Veronica Montén / Yle

Sjundeåborna ska få en ny gång- och cykelväg strax söder om centrum. Den byggs intill Sjundeåvägen mellan Vargsvängens och Degerbyvägens avtag.

Om allt går som planerat kör byggarbetena igång nästa år.

Den nya två kilometer långa gång- och cykelvägen kostar en miljon euro.

Kommunen står för hälften av summan och närings- trafik och miljöcentralen för andra hälften.

Efterlängtad cykelled

Sjundeåbon Gungerd Kullberg som både brukar promenera och cykla längs Sjundeåvägen har redan länge väntat på gång- och cykelvägen.

Hon hade hoppats på en ännu längre väg.

- Jag tycker den borde sträcka sig ända ut till stamväg 51. Här cyklar så många och kanten du kan cykla på är så smal, bara 10 centimeter. Redan innan vi fick gångvägen mot kyrkbyn så var jag nära att bli påkörd.

Närbild på en cykel
Bildtext Vägen är farlig för cyklister.
Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa

Också andra Sjundeåbor vi har pratat med är nöjda över projektet och nämner särskilt att det är besvärligt att cykla på vägen eftersom vägkanten är så smal.

Byggarbeten i nästa år

Sjundeå kommuns byggchef Ilmari Viljanen bekräftar att den smala vägen är en av orsakerna till att gång- och cykelvägen byggs.

- Sjundeåvägen är jättesmal just vid det stället. Vägkanten är så smal så att det är jättefarligt för cyklister att cykla där.

- Det är annars också en naturlig fortsättning på gång- och cykelnätverket söderut. Tanken är ju också på långsikt att koppla kommuncentrum och Störsvik.

Ilmari Viljanen
Bildtext Byggchef Ilmari Viljanen
Bild: Veronica Montén / Yle

Vilken är tidtabellen för det här projektet?

- Nu håller man på att planera, det vill säga man gör själva vägplanen. Vi har ett infomöte den 23 oktober och så kommer själva planen ut till påseende.

- Sedan genomgår den en viss process då planen ska godkännas i statens organ. När planen är godkänd så kan man börja bygga. Tanken är att börja bygga nästa höst.

Sjundeåvägen är en livligt trafikerad väg som går genom centrum. Viljanen uppskattar att där rör sig kring 5 000 bilar per dygn.

Informationsmötet som kommunen arrangerar för kommuninvånarna hålls i Fanjunkars tisdag den 23 oktober klockan 17.30.

Diskussion om artikeln