Vackert blåskimrande sken i vattnet kan vara giftig alg
Om man stöter på ett blåskimrande eller glittrande ljus i vattnet hoppas marinbiologen Conny Sjöqvist vid Åbo Akademi att man tar kontakt med honom.
– Det handlar om en encellig mikroalg som under senare år blivit allt vanligare längs finska kusten. Vi är intresserade av att hålla koll på den eftersom den är giftig, säger Sjöqvist.
De självlysande algerna, Alexandrium Ostenfeldii, går att se tidigast i augusti eftersom det kräver att det är mörkt. Ljusreaktionen uppstår genom mekanisk störning.
– Varje gång någonting rör sig i vattnet kan man se det blåskimrande ljuset. Det lyser upp i några sekunder innan det långsamt går ner, säger Sjöqvist.
Även om skenet är vackert lönar det sig inte att simma bland algerna. Giftet gör att det kan börja klia och svida på kroppen.
– Det är förstås personligt och vissa människor är känsligare än andra. Om man har simmat bland algerna ska man alltid duscha efteråt, säger han.
Enligt Sjöqvist är det betydligt farligare att äta musslor från områden där man vet att det finns stora mängder av dessa alger. Musslorna filtrerar vattnet och då samlas giftet i musslans vävnad.
– Om en människa äter organismerna kan det leda till ganska allvarliga följder. Giftet som den här arten producerar är ett neurotoxin som påverkar vårt nervsystem. Det kan leda till att inre organ kollapsar och man får svårt att andas.
Om det finns dåligt med näringsämnen kan Alexandrium-algen börja äta andra alger.
Conny Sjöqvist
Sjöqvist säger att det inte finns bevisade fall på det här från Östersjön, men att det har förekommit i Central- och Sydeuropa. Om man tror sig ha blivit förgiftad ska man genast kontakta en läkare och ta sig till ett sjukhus.
– I Åboland har de självlysande algerna stötts på i Houtskär och i Nådendal, men de finns längs hela södra kusten. En av världens tätaste koncentrationer finns i Ålands skärgård, säger Sjöqvist.
De giftiga algerna trivs nu i våra vatten
Bioluminiscens innebär att en levande organism producerar ljus. Det är en följd av en kemisk reaktion, men forskarna vet inte ännu exakt i vilket syfte de här algerna lyser.
Forskarna har ändå en förklaring på varför dessa alger nu trivs i våra vatten.
– Det beror på att vi har fått varmare somrar och längre perioder med höga vattentemperaturer. Det gynnar den här arten, säger Sjöqvist.
En annan bidragande faktor är övergödningen i Östersjön. Ökade näringsämnen förstärker algens egna tillväxt men bidrar också till att det finns mera andra alger.
– Alexandrium är en lite speciell art. Om det finns dåligt med näringsämnen i omgivningen kan den också börja äta andra alger och få sin energi den vägen.
Östersjön förändras hela tiden och Sjöqvist tror att ekosystemet kan se väldigt annorlunda ut i framtiden.
– Forskarna förutspår högre vattentemperaturer och mera nederbörd vilket leder till större avrinning från land. Det kan förvärra övergödningssituationen och leder till att vi får lägre salthalter. Det kommer att gynna andra typer av arter än de vi har i dag, säger han.
Algerna producerar hälften av allt syre
Även om vissa alger är giftiga försöker man inte göra sig av med dem.
– Algerna utför livsviktiga funktioner i havet och producerar hälften av allt syre som finns på jorden. För vartannat andetag vi tar får vi tacka algerna, säger Sjöqvist.
Om man stöter på självlysande alger ska man i första hand kontakta Finlands miljöcentral. Informationen hjälper forskningen kring Östersjöns tillstånd. Också Sjöqvist tar gärna emot observationer.
– Jag har inlett ett samarbetsprojekt med en konstnär. Tanken är att kombinera vetenskap och konst. Det är ett sätt att förmedla vetenskap och nå allmänheten på ett nytt sätt, avslutar Sjöqvist.