Skolpolis: Största utmaningen är ungdomars positiva attityd gentemot droger
Under 18-åringars användning av narkotika har ökat ganska radikalt, ungdomar har blivit mer positivt inställda till droger och det har blivit lättare att få ta tag på droger. De här dystra nyheterna ges av polisen Toni Andersson.
På onsdagen arrangerades en konferens med temat ungdomars hälsa vid Yrkeshögskolan Novia i Åbo. Konferensen, där medarbetare och studenter inom social- och hälsovård möttes, erbjöd fortbildning och diskussion.
Toni Andersson från sydvästra Finlands polisinrättning jobbar med narkotikarelaterad brottslighet. Han var på plats på konferensen för att berätta om droger och unga ur polisens perspektiv.
– Vi diskuterade speciellt under 18-åringars användning av narkotika och hur det tyvärr har ökat ganska radikalt de senaste åren.
Enligt Toni Andersson finns det just nu flera oroväckande faktorer som tillsammans utgör en långsiktig fara.
– Den största utmaningen just nu är ungdomarnas attityd gentemot droger. Den är positiv oberoende av vilken drog vi pratar om. Det handlar inte bara om cannabis, utan även om flera andra typer av droger.
– Det har också blivit lättare att få tag på droger. Sedan skickas det ofta bilder mellan ungdomar, bilder där man vill visa att man använder droger och det kan lätt få fler att testa de här olagliga preparaten.
Hur syns allt det här konkret för er inom polisen?
– Fler och fler skolor, ungdomsledare och föräldrar tar kontakt med vår grupp som jobbar med de här frågorna. Vi hör ganska ofta av de som kontaktar oss att de har fått vårt nummer av någon annan som har varit i samma situation, säger Andersson.
"Nu handlar det mest om att släcka lite bränder här och där"
I nuläget jobbar fyra personer inom polisen i Åboregionen med fältövervakning gällande ungdomar och droger.
– Tyvärr är vi bara fyra stycken för tillfället. Efterfrågan på vår hjälp och våra ingripanden är stor så vi skulle absolut få vara åtminstone dubbelt så många, kanske till och med tre gånger så många som nu. Nu handlar det tyvärr mest om att släcka lite bränder här och där, säger han.
Hur allvarligt är det här sett som ett samhällsproblem?
– Vi har en massa ungdomar som har fallit utanför samhället. De går inte i någon skola och de har inget jobb. Den här gruppen av ungdomar ökar tyvärr hela tiden, avslutar Andersson.