Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Från krisläge till framtidstro – Sofia tar över två bybutiker: "Bybornas engagemang fick mig att fatta det slutgiltiga beslutet"

Från 2018
Uppdaterad 18.10.2018 08:50.
Blivande köpmannen Sofia Björklund bakom köttdisken i bybutiken i Töjby
Bildtext Sofia Björklund bakom köttdisken i bybutiken som hon snart ska ta över.
Bild: Louise Bergman

Många byar har under de senaste årtiondena förlorat sina butiker. Länge såg det ut som att Norrnäs och Töjby i Närpes skulle gå samma öde till mötes. Ingen verkade intresserad av att ta över bybutikerna. Men då bestämde sig Sofia Björklund för att axla ansvaret.

Sofia Björklund är 35 år och utbildad agrolog. Efter drygt tolv år med studier och jobb på bland annat Kimito flyttade hon tillbaka till Närpes år 2014. I våras började hon arbeta deltid i butiken i grannbyn Töjby.

- Tanken på att ta över fanns väl i bakhuvudet redan då. Och även om den här sortens beslut inte ska fattas på känslomässig grund, så kändes det helt enkelt inte rätt att byn skulle förlora sin butik, säger Sofia.

Bybutiken Nybos i Töjby, där det finns en båt med varor som säljs billigare
Bildtext I butiken i Töjby säljs en del varor till rabatterat pris.
Bild: Louise Bergman

Hon säger att det är många som frågat om hon verkligen vet vad hon ger sig in på.

- Jag vet att det kommer att bli långa arbetsdagar. Jag vet att det kommer att kräva hårt arbete. Men jag är envis och tänker ge det här en ordentlig chans, säger Sofia Björklund.

Engagerade bybor

Till en början verkade det vara omöjligt att hitta en efterträdare då köpmannen i Töjby tänkte sluta. Det här fick byarådet att engagera sig. Man hade möte och diskuterade vad byborna kunde göra för att butiken inte skulle stängas.

Rödmålad med vita knutar är bybutiken Nybos i Töjby, i Närpes.
Bildtext Bybutiken i Töjby.
Bild: Louise Bergman

En av idéerna var att Töjbyborna kunde bidra med en summa pengar till den som valde att ta över. Pengarna skulle de sedan kunna handla för i butiken.

- Bybornas engagemang var det som slutligen fick mig att anta den här utmaningen. Hade intresset från deras sida varit svalt hade jag kanske inte vågat, säger Sofia.

En butik blev två

Sofia bor med man, två barn och flera djur i Norrnäs. Också där hade köpmannen bestämt sig att det var dags att sluta.

- Jag började jobba i den här butiken år 1975 och för två år sedan uppnådde jag pensionsåldern. Så nu fick det helt enkelt räcka, säger Håkan Maris.

Håkan Maris bland hyllorna i bybutiken han snart ska ge över till en yngre köpman
Bildtext Håkan Maris kommer snart att byta butiksarbetet till en tillvaro som pensionär.
Bild: Louise Bergman

Då Håkan fick höra att Sofia Björklund skulle ta över butiken i grannbyn föddes en strimma hopp.

- Vi diskuterade några gånger och sen var det klart. Och nu håller vi öppet några månader till för att övergången ska bli så smidig som möjligt, säger Håkan Maris.

Priset avgör

Töjby och Norrnäs är grannbyar i västra Närpes. Det är ungefär tio kilometer mellan bybutikerna. Sofia hoppas att det ska ge vissa synergieffekter att ha två butiker.

- Jag kan kanske ta in större partier, till ett lite bättre pris nu då det handlar om två butiker. Annars brukar bäst före-datumet komma emot om man tar in för mycket till en liten butik, säger Sofia.

I november tar hon över butiken i Töjby och vid årsskiftet butiken i Norrnäs.

Bybutiken Håkans närköp i Norrnäs i Närpes
Bildtext Bybutiken i Norrnäs.
Bild: Louise Bergman

Statligt stöd

Antalet bybutiker har minskat med 60 procent mellan år 2002 och 2015. I dag räknar Pellervo ekonomiska forskningsinstitut att det finns ungefär 220 bybutiker.

För att bryta trenden har staten skjutit till en miljon euro i den andra tilläggsbudgeten för i år.

- Exakt hur ett statligt stöd till bybutiker skulle se ut vet vi inte ännu. Men vi hoppas starta ett pilotprojekt, för att utreda hur och på vilket sätt ett statligt stöd skulle påverka butiker på landsbygden.

Det säger Christell Åström, konsultativ tjänsteman på jord- och skogsbruksministeriet.

Porträtt av Christell Åström
Bildtext Christell Åström är generalsekreterare för det landsbygdspolitiska rådet.
Bild: Statsrådet

Som bäst bereds en förordning som ska göra det möjligt att komma igång med pilotprojektet under våren.

- Om det sedan utmynnar i ett system med statligt stöd till bybutiker i framtiden är en politisk fråga. Nu ska vi först reda ut på vilket sätt det kunde ske, säger Åström.

Kunden avgör

Det finns flera olika modeller för hur ett eventuellt stöd till bybutiker kunde se ut. I Sverige har bybutiker sedan år 2016 kunnat ansöka om ett årligt driftsstöd på ungefär 30 000 euro.

Sofia Björkgren hoppas att också den finska staten, på något sätt, ska stöda butiker på landsbygden. Själv får hon ett startbidrag på 200 euro i månaden under de sex första månaderna som köpman.

- Det är klart att det sist och slutligen är kunderna som avgör om bybutiken går runt eller inte. Men visst skulle det vara bra att staten, på något sätt, kunde bidra, säger Sofia.

Vattenpost på rödmyllad utomhusvägg
Bildtext Vatten kan man få för en slant på bybutiken i Töjby
Bild: Louise Bergman

Café och reservdelar

I Töjby kommer butiksbesökarna att kunna ta sig en kaffe med dopp framöver. Sofia hoppas också hitta plats för en caféhörna i Norrnäsbutiken.

- Utbudet kommer väl i övrigt att vara samma som i dag. Men jag ska satsa på mer varor inom lantbruk- och trädgård. Hemkörning är en annan idé jag funderat på.

Men just nu gäller det att få all byråkrati undanstökad till första november då hon tar över bybutiken i Töjby.

- Det kommer säkert att vara mycket som ännu är oklart för mig. Det är ju tur att det finns erfaren personal. Annars skulle det här inte gå, säger Sofia Björklund.

Insamling av en gåva till köpman som ska gå i pension
Bildtext Insamling i butiken i Töjby.
Bild: Louise Bergman

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln