Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Varg i Korsholm fördrevs under tisdagen – oklart var den befinner sig nu

Från 2018
Uppdaterad 11.10.2018 09:29.
En varg på nära håll
Bild: Mostphotos

På tisdag observerade ett par jägare en varg i skogen mellan Vikby industriområde och Rimalvägen. Vargen fördrevs och det är oklart var den nu befinner sig.

Det var ett par jägare som höll på att ställa i ordning årets älgjakt som observerade vargen då den jagade ett rådjur i skogen mellan Vikby industriområde och Rimalvägen.

Polisen har gett tillstånd till att fördriva varg som rör sig i området Sundom, Solf, Tölby, Toby, Helsingby och Rimal i Vasa och Korsholm.

Vargobservationen anmäldes till polisen och klockan 16.16 på tisdag fick man tillstånd att fördriva vargen. Det bekräftar kommunikationschef Mikael Appel på Österbottens polisinrättning.

Oklart var vargen är nu

Kjell Friberg, rovdjurskontaktperson i Tölby, berättar att 18 personer åkte ut för att fördriva vargen på tisdag eftermiddag. Var den befinner sig nu är oklart.

För att man ska få tillstånd till att fälla vargen krävs att vargen först ska fördrivas tre gånger. För att få fördriva vargen krävs att någon ser vargen mindre än 100 meter från bebyggelse.

Läs mer om vilka regler som gäller för vargjakt här.

Enligt Friberg har ingen sett någon varg sedan tisdagen.

På kvällen såg Camilla Lervik-Särs, en av två dagmammor i området, spår av vargen vid det tilltänkta hästsportcentret då hon var ute med hunden.

Friberg har kontrollerat spåren och bekräftar att det är fråga om varg, men endast spår räcker inte.

- Endast spår räcker inte eftersom det är svårt att bevisa om vargen nyligen gått förbi eller om spåren är gamla, säger Friberg.

Tror på fler observationer

Friberg uppskattar att det rör sig omkring fyra vargar i området och tror att det är sannolikt att någon kommer att få syn på vargen igen.

Får man in fler observationer är man redo att rycka ut igen, men hösten och mörkret innebär en extra utmaning för de som beger sig ut.

- Den här gången kom man sig iväg på eftermiddagen. Om man måste vänta tills folk kommer hem från jobbet kan det bli svårt att spåra vargen då det redan hunnit bli mörkt, säger Friberg.

Fördrivningsbeslutet gäller till den 12 oktober.

Diskussion om artikeln