Tomi Metsäketo fick sparken efter #metoo-vittnesmål, som nu visat sig vara falska: "I normala fall hörs den anställda och arbetsgivaren säkerställer fakta"
Artisten Tomi Metsäketo utpekades på sociala medier som sexualbrottsling och ett produktionsbolag gav honom sparken från musikalen "Mamma Mia!". Enligt en tingsrättsdom är uppgifterna om Metsäketo falska och han kräver nu skadestånd av bolaget. En advokat specialiserad på arbetsrätt säger att arbetsgivaren i liknande fall ska säkerställa vad som är fakta.
För ett år sedan inleddes #metoo-kampanjen där tanken var att vem som helst på sociala medier skulle berätta om sexuella trakasserier som de utsatts för. Tomi Metsäketo utpekades då som serieantastare och våldtäktsman.
Enligt Helsingfors tingsrätt är uppgifterna falska och fyra kvinnor har nu dömts för ärekränkning. Ingen av dem har personliga erfarenheter av Metsäketo.
Två av de dömda kvinnorna deltog i en längre diskussion om honom i en sluten Facebookgrupp. Diskussionen inleddes den 12 oktober 2017. Den 15 oktober skrev en av de dömda kvinnorna ett inlägg om att Metsäketo har våldtagit kvinnor och en annan skrev att han är serieantastare med tiotals kvinnor som offer.
Johan Storgård: Vi önskar Tomi kraft för en livsförändring
Den 25 oktober skickade Johan Storgård, vd för produktionsbolaget ACE-Production, ett pressmeddelande om att Metsäketo inte längre kan fortsätta som en av huvudrollsinnehavarna i musikalen "Mamma Mia!".
- I produktionen har vi nolltolerans mot all form av antastande och genom beslutet vill vi försäkra oss om att musikalen utgör en jämställd arbetsmiljö. Vi önskar Tomi kraft för en livsförändring, säger Storgård i pressmeddelandet.
I domen från Helsingfors tingsrätt står att Metsäketos uppfattning är att Storgård fattat beslutet enbart utgående från skriverier på nätet. Metsäketo var inte misstänkt eller åtalad för antastanden som skett under musikalproduktionen.
Räknar med att ha förlorat 21 000 euro i lön
Johan Storgård vill inte bli intervjuad om hur han nu ser på att produktionsbolaget gav sparken till Metsäketo på grund av falska rykten. Storgård förklarar det med att en rättsprocess om uppsägningen pågår.
Metsäketo har stämt produktionsbolaget på 30 000 euro för att han anser att arbetsavtalet hävdes oberättigat. Han räknar med att ha gått miste om över 21 000 euro i lön.
I stämningsansökan framkommer att avtalet muntligt sades upp i en restaurang i Helsingfors dit Storgård bjudit Metsäketo.
Metsäketo uppger att han inte på förhand känt till att tanken med mötet var att han ska sägas upp på arbetsgivarens initiativ.
Han fick då veta att han inte är lämplig för rollen, som han alltså hade valts till. Arbetsgivaren hänvisade till alla negativa skriverier under hösten 2017 och att de kan inverka på biljettförsäljningen.
Musikalen hade premiär i maj 2018. Förutom musikalen "Mamma Mia!" förlorade Metsäketo också andra jobb på grund av skriverierna om sexuella trakasserier. Han bedömde under ärekränkningsrättegången att han sedan november 2017 förlorat 90 procent av sina uppdrag.
"Icke-acceptabelt beteende, som inte är brottsligt, är inte grund för att ge sparken"
Max Lindholm är advokat och specialiserad på arbetsrätt. Han tycker det är problematiskt att beslut om uppsägning fattas enbart utgående från skriverier, som nu visat sig vara falska.
- Om en arbetstagare påstås ha gjort sig skyldig till sexuella trakasserier måste arbetsgivaren reagera eftersom man annars bryter mot lagen. I normala fall ska arbetsgivaren bereda tillfälle för den anställda att bli hörd. Därefter ska arbetsgivaren säkerställa via olika källor vad som är fakta. Det är svårt när det gäller sexuella trakasserier då ord står mot ord, säger Lindholm.
I fallet med Metsäketo finns inga uppgifter om att han trakasserat någon under arbetet med musikalen utan det handlar om vad han gjort på sin fritid.
- Tar inte ställning till fallet Metsäketo i sig. Men om det finns påståenden om att någon på fritiden betett sig ohemult på sociala medier kan det vara icke-önskvärt men det är en tvistigare fråga om det är olagligt.
- Dels måste vi ha ett arbetsliv där alla beter sig på ett bra sätt. Att Johan Storgård talar om nolltolerans mot trakasserier är rätt utgångspunkt. Å andra sidan finns arbetstagarens rätt till privatliv. Om någon på sin fritid gör sig skyldig till icke-acceptabelt beteende, som inte är brottsligt, kan det inte utgöra grund för avslutande av arbetsavtal, säger advokat Max Lindholm.

"Alla regler om avslutande av arbetsavtal har inte följts"
Erkände osakliga kommentarer
Metsäketo fick under ärekränkningsrättegången en fråga om han har gjort någonting som kan upplevas som trakasserier. Han konstaterade då att uppenbarligen kan någon uppfatta en situation som trakasserier och att han har bett om ursäkt om någon har upplevt det. Han tillade att han har grov humor.
Han erkände också under rättegången att han på Tinder kommit med kommentarer, som kan tolkas som osakliga.
När Me too-kampanjen var som intensivast skrevs mängder av inlägg om Metsäketo. Bara de allra grövsta gick till åtal för ärekränkning.
Polisen uppger att man gick igenom hundratals inlägg. Sex stycken gick vidare, men i två av fallen väcktes inte åtal.
Enligt polisuppgifter har Metsäketo inte varit misstänkt för sexualbrott.
Domen mot kvinnorna för ärekränkning av Metsäketo har inte vunnit laga kraft utan kan överklagas till hovrätten.