Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Korv-Görans fortfarande på kollisionskurs med Raseborgs stad

Från 2018
Uppdaterad 12.10.2018 12:57.
Frank Holmström
Bildtext Kommunikationen mellan företagaren Frank Holmström och Raseborgs stad verkar inte fungera så bra.
Bild: Yle/Sofia Lindahl

Tvisten är inte över mellan staden Raseborg och företaget To Be Frank som driver grillrestaurangen Korv-Görans i trafikcentret i Ekenäs.

Staden utövade olaglig påtryckning i vintras när det nya hyresavtalet skrevs. Det hävdar vd:n för grillföretaget To Be Frank, Frank Holmström.

Han hotar staden med rättegång. Företaget vägrar betala elräkningar tills hans lokal har en egen elmätare.

Staden avvisar kritiken men har trots allt låtit montera ytterligare en elmätare i trafikcentret.

Många svängar

Staden och företaget hamnade på kollisionskurs när det första hyresavtalet för lokalen i gamla stationshuset i Ekenäs gjordes upp för drygt sex år sedan.

Ekenäs resecenter
Bildtext Korv-Görans verkar i stationshuset i Ekenäs.
Bild: Yle/Sofia Lindahl

Staden ville att företaget står för alla driftskostnader såsom el.

Men när avtalet skrevs, använde staden en gammal dokumentmall där det stod att staden står för elen. Misstaget märktes först när pappren redan var undertecknade.

Staden försökte då rätta felet men företaget ville inte så staden betalade elektriciteten tills avtalet löpte ut den sista januari i år.

Mötesprotokoll undertecknat av Catharina Lindström.
Bildtext I ett skede av processen lovade parterna hålla tyst.

I februari hette det sedan att staden och Holmström har kommit överens: Hyresavtalet förlängs med fem år och Holmström betalar själv elen.

Ny vändning

Men nu menar grillföretagaren att staden utövade påtryckning när det nya avtalet togs fram.

Han säger att han endast hade några dagar på sig att besluta om han börjar betala för elektriciteten. I annat fall sägs avtalet upp, hade staden enligt företagaren Holmström meddelat.

Med löfte om månatlig avläsning av installerad mätare gick företagaren med på stadens villkor.

Men nu säger företagaren Holmström att han sedan dess har betalat elräkningar som bygger på uppskattning eller som staden godtyckligt har tagit i bruk.

eldosa
Bild: YLE/Stefan Härus

Företagaren skriver: ”Man avläser huvudmätaren och från den konsumtionen avdras konsumtionen enligt husets övriga mätare. Skillnaden anses vara To Be Frank Ab:s elkonsumtion.”

Företagaren är med andra ord allt annat än nöjd.

”Faktureringen sker i form av en faktura som hänvisar till en bilaga. Bilagan är ett tomt A4-ark.”

Holmström anser alltså att staden tvingade honom underteckna ett hyresavtal men att staden nu själv inte följer avtalet eftersom den lokal som To Be Frank disponerar fortfarande saknar egen mätare.

Holmström meddelar i brevet att han framöver vägrar betala för elen om han inte får en egen mätare.

Han säger sig också överväga rättsliga åtgärder för att få tillbaka elräkningarna han hittills har betalat eftersom överenskommelsen byggde på ”olaglig påtryckning”.

Staden ser saken på helt annat sätt

Tekniska nämnden i Raseborg behandlade frågan på tisdagen (9.10).

Det var för ovanlighetens skull stadens koncernjurist Patricia Rehn som hade berett ärendet. Hon var också med på mötet för att redogöra för fallet.

Patricia Rehn.
Bildtext Patricia Rehn är Raseborgs stads koncernjurist.
Bild: Yle/Veronica Montén

Alla påståenden i företagarens nya brev avvisades. Juristen skriver att staden för det första inte hade någon juridisk plikt att förlänga hyresavtalet.

Vad elmätarna beträffar skriver juristen att det finns en huvudmätare och fem undermätare i huset. Det har hela tiden har gått att ”entydigt mäta” hyresgästens användning av brukselektriciteten.

I beredningstexten står det inte entydigt att To Be Frank skulle ha haft en egen undermätare.

”För att komma överens med hyresgästen har staden nu beställt en till undermätare” som ska placeras vid restaurangen.

”Med andra ord får To Be Frank Ab en mätare så som han i sin skrivelse kräver”, står det i texten som juristen skrivit och som nämnden behandlade.

Det officiella beslutet nämnden på tisdagen fattade blev att godkänna koncernjuristens förklaring som svar på företagarens skrivelse.

Artikeln bygger på uppgifter i tekniska nämndens föredragningslista, företaget To Be Franks brev till staden daterat 5.9.2018 samt tidigare artiklar på Svenska Yle om saken.

Diskussion om artikeln