Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Slow Foodfestivalen behöver mera plats - vill fortsätta i Fiskars

Från 2018
Olika grönsaker i papperspåsar på en matmarknad.
Bildtext Lokalt producerade livsmedel står högt i kurs i dag.
Bild: YLE/ Harriet Bruce

Höstens Slow Foodfestival i Fiskars lockade omkring 8 000 besökare under det gångna veckoslutet. Det uppskattar Mikael Kokkonen som är verksamhetsledare för den västnyländska Slow Foodföreningen.

Arrangörerna känner nu att det blir för trångt i de nuvarande festivallokalerna, det vill säga i gamla magasinet och i Kopparsmedjan. En del utställare höll till utomhus.

Förhandlingar med ägarföretaget i Fiskars

Föreningen ska nu förhandla om läget med Fiskarsföretaget som äger fastigheterna i bruket.

- Lokalerna blir kanske lite små då vi blir större och större.

Alla platser inomhus är nu i bruk men det finns fler utställare som vill vara inomhus.

I år var vädret gott med lite sol till och med och värme.

- Men det har hänt att det har regnat och folk vill hellre vara inne än ute den här årstiden, både kunder och försäljare, säger Kokkonen.

- Det blir en ny festival nästa år, det är helt klart. Den blir nog i Fiskars, skulle jag våga påstå.

Moke Kokkonen jobbar för Slow food festivaen i Fiskars 2018.fo
Bildtext Mikael "Mike" Kokkonen
Bild: Kevin Stewart / Slow food Västnyland

Föreningen ser Fiskars som en bra plats och Fiskarsföretaget som en god samarbetspartner.

- Vi är gärna där, slår Kokkonen fast.

Föreningen Slow Food Västnyland grundades 2009. Föreningen grundar sin verksamhet på principen om god, ren och rättvis mat.

Slow Foodfestivalen ordnas i Fiskars varje höst sedan 2011. Sedan 2013 ordnas den både på våren och på hösten.

Texten bygger på en intervju som Tiina Grönroos gjorde med Mikael Kokkonen 9.10.2018.