Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Solen svalde vintergatan och Närpes är borta" – lågstadieeleverna i Närpes fick visionera framtiden i staden

Från 2018
Uppdaterad 11.10.2018 07:40.
Fyra lågstadieelever, två pojkar till vänster och två flickor till höger sitter framför en bokhylla.
Bildtext Ivar Källberg, Elias Harf, Lova Sjögård och Irina Manngård.
Bild: Yle/Juho Teir

Trots vissa mer dystra visioner har barnen i Närpes en väldigt stark framtidstro. Det visar ett hundratal teckningar som lågstadieeleverna har fått rita.

I Närpes har man velat inkludera barnen i kommunstrategiarbetet. Därför skickade staden i början av höstterminen en förfrågan till lågstadieskolorna om de vill ställa upp.

Pjelax skola var en av de skolor som deltog och i teckningarna lyfts allt från urbanisering, näringsliv till infrastrukturen upp.

Ett tiotal teckningar är utspridda över ett bord.
Bild: Yle/Juho Teir

- Jag tror det ska vara lite större hus och gator och lite mindre träd, säger Irina Manngård som går i andra klass i Pjelax lågstadieskola.

- Jag ritade en större simhall med rutschkanor och hopptorn, säger i sin tur sjätteklassaren Elias Harf.

En återkommande aspekt var också hur framtidens skolor i staden skulle se ut. Många elever hade bland annat en klar bild av hur framtidens lärare ser ut.

- Vi kanske vill att de ska bli robotar, säger sjätteklassaren Ivar Källberg

Varför det?

- Kanske mindre läxor.

En teckning av hur framtidens undervisning kan se ut med robotlärare och alla elever har iPads.
Bildtext Många elever tror att robotar tagit över läraryrket i framtiden.
Bild: Yle/Juho Teir

Lova Sjögård i årskurs två vill däremot inte se robotlärare i framtiden och är nöjd med de lärare de har idag.

- De är snälla, säger hon.

Lärarna nöjda

Rektorn Mona-Lisa Göthelid tycker det varit en intressant uppgift och att det är trevligt att staden ber barnen om deras åsikter.

En medelålders kvinna står framför några gungor en höstdag i oktober.
Bildtext Rektor Mona-Lisa Göthelid.
Bild: Yle/Juho Teir

- Speciellt för oss lärare var det extra intressant att fundera kring hur det kommer att se ut i skolvärlden. Hur tror de att klassrummen ska se ut, kommer det att se likadant ut som nu eller vilka förändringar tror de att kommer att ske.

Vad tycker du om att många ritat robotlärare?

- Jag hoppas verkligen att vi får vara mänskliga varelser. Men redan nu ser man en del robotar in i klassen som ett slags hjälpmedel. De tror ju också att böckerna kommer att försvinna och att vi använder oss mera av tabletter.

Göthelid är glad över att så många av eleverna verkar ha en stark framtidstro på staden.

- Så verkar det på de här bilderna som jag har bläddrat igenom. På något sätt får man den känslan att de kommer att stanna här, många av dem. De tror nog verkligen på Närpes.

En handfull dystopier

Även om majoriteten av teckningarna är färgglada och positiva i tonen, så målas en dystrare bild upp i vissa teckningar.

- Det finns en handfull sådana, bland annat finns det en teckning som är alldeles fantastiskt vacker med många fina pasteller att man tänker wow, vad är det här. Men sedan finns det en liten förklaring på baksidan; solen svalde vintergatan och Närpes är borta, säger fullmäktigeordförande Mikaela Björklund (SFP) med ett skratt.

En kvinna med glasögon bläddrar igenom en bunt med teckningar.
Bildtext Mikaela Björklund
Bild: Yle/Juho Teir

- Men om man tänker på helheten så är det en fantastiskt positiv framåtanda som finns i barnens teckningar.

Enligt Björklund hade man förväntat sig en hel del teckningar, men i beredningsgruppen var man glatt överraskade av hur mycket kreativitet barnen lagt ner på teckningarna.

- Ska vi jobba för framtiden så är det ju barnen som är vår framtid och då är det ganska självklart att vi ska inkludera dem på något sätt i processen. Att ordna ett seminarium för elever i den här åldern är kanske inte det mest effektiva sättet att få fram deras tankar.

Utställning i planerna

Från början var tanken att några av teckningarna skulle få figurera i kommunstrategin och göra den mer tilltalande, men nu har man tänkt om.

- När vi fick in materialet så insåg vi att här finns jättemycket spännande med. Nu har vi faktiskt gjort en regelrätt analys av teckningarna och texterna och sett vilka aspekter som barnen lyfter fram. Det kommer också att påverka innehållet i strategin.

En teckning av en strand med människor som solbadar. Texten varmare klimat står nere till höger.
Bildtext Klimatförändringen lyftes upp i många teckningar.
Bild: Yle/Juho Teir

- Och med tanke på att materialet var så fint vill vi göra en utställning och det var inte alls planerna från början.

Det är ännu oklart när utställningen kunde äga rum, men enligt Björklund blir det antingen i slutet av året eller i början av nästa år.

- Jag har tillsammans med en som studerar visuell konst tagit fram de teckningar som vi menar skulle kunna fungera visuellt och kunde komma med i strategin som illustrationer. Sedan blir det en helt egen process med att fundera vilka av teckningarna som vi vill ha med i utställningen.

Själva kommunstrategin kommer att offentliggöras i början av nästa år.

Diskussion om artikeln