Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Idrottsföreningar i Raseborg vill ha sommartid året om - ljusa kvällar bra för dem som vill röra på sig

Från 2018
Parkourparken i Karis.
Bildtext Till exempel parkourparken i Karis kan användas även senare på kvällarna om vi har sommartid, anser idrottsföreningarna.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Idrottsföreningar i Raseborg vill att Finland går in för sommartid året om. Det skulle ha en positiv effekt med tanke på folkhälsan.

Raseborgs idrottsparlament hade sitt första möte i måndags (8.10). Då bekantade sig medlemmarna med de ärenden som fritidsnämnden i Raseborg behandlade på mötet den 10 oktober.

Parlamentet kom med ett ställningstagande om sommar- och vintertid.

Idrottsföreningar i Raseborg vill helst ha sommartid året om.

Det betyder bland annat att kommunerna inte behöver använda lika mycket belysning vid anläggningarna som under den tid på året då det råder normal tid, eller vintertid.

Sommartid handlar också om trafiksäkerhet

Idrottsföreningarna tänker också på trafiksäkerheten, säger Raseborgs fritidschef Reino Kärkkäinen.

- Det är bättre att det är ljust så länge som möjligt när barnen tar sig till sina idrotter. Dessutom kan ingen sedan skylla på mörkret då man försöker undvika att röra på sig.

Suomen latu gillar ljusa kvällar

Friluftsorgansationen Suomen latu vill också ha sommartid året om.

Det säger verksamhetsledare Eki Karlsson i en intervju för Yle där han motiverar det med att det finns mera tid att utöva idrott på höst och vår om vi har sommartid.

Idrottsföreningar i Raseborg har skapat Raseborgs idrottsparlament tillsammans med staden.

Parlamentet kan ta ställning i frågor som kan handla om gemensamma idrottsplaner eller -lokaler och ge expertutlåtanden i idrottsfrågor.

Diskussion om artikeln