Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ett år av triumfer och övertramp – det här har hänt under året sedan den första tweeten med #metoo

Från 2018
Uppdaterad 15.10.2018 14:58.
En kvinna håller upp en skylt med texten "We wan't revolution" på en demonstration i Berlin.
Bildtext Kvinna demonstrerar i New York i december 2017.
Bild: ullstein bild - Boness/IPON/ All Over Press

Under det senaste året har flera mäktiga män fått erfara att osakligt beteende inte längre går an. Under det gångna året har det också gjorts allvarliga övertramp i jakten på män som anses ha passerat det acceptablas gräns.

Det handlar givetvis om kampanjen #metoo, som fyller ett år.

I och med kampanjen har maktposition kryddad med sexuella trakasserier börjat diskuteras, undersökas och fördömas på ett nytt sätt.

Plats vid EU-parlamentet med metoo-skylt.
Bildtext EU-parlamentsledamot i Strasbourg ville ta ställning mot sexuella trakasserier.
Bild: PATRICK SEEGER

Kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier hade nämligen uppmanats skriva Me too för att belysa ett hur omfattande problem det rör sig om.

Harvey Weinstein ville bete sig på 70-talsvis

Harvey Weinstein grimaserar illa mot kameran.
Bildtext Harvey Weinstein då drevet började.
Bild: BACKGRID, Inc./All Over Press

Den 5 oktober 2017 hade The New York Times rapporterat att Weinstein sparkats från det produktionsbolag han själv grundat efter klagomål om sexuella övergrepp mot ett stort antal kvinnor.

Han själv urskuldrade sig med att säga att hans beteende hade sitt ursprung i tidigare årtionden och att det då var helt okej.

Metoos anstiftare Tarana Burke.
Bildtext #metoos ursprungliga anstiftare Tarana Burke
Bild: JUSTIN LANE
  • Det var Hollywoodstjärnan Alyssa Milano som fick igång kampanjen på Twitter - fast äran ska åtminstone delvis gå till amerikanska människorättskämpen och ungdomsarbetaren Tarana Burke som flera år tidigare använde uttrycket i samma kontext.
  • De sociala medierna svämmade över - inom ett dygn efter Milanos upprop hade 4,7 miljoner personer skrivit #metoo i tolv miljoner statusuppdateringar på Facebook.
  • Sverige hörde till de länder som följde USA hack i häl: den 16 oktober publicerade journalisten och stand up-komikern Cissi Wallin en bild på Instagram där hon, inspirerad av #metoo-uppropet i USA, berättade att en högt uppsatt medieprofil våldtagit henne tio år tidigare.
  • Skådespelare (#tystnadtagning) och sångare (#visjungerut) var de yrkesgrupper i Sverige som först gick ut med massupprop om att få stopp på branschernas trakasserier är skådespelare. Senare följde en mängd olika branscher exemplet.
  • Efter att kampanjen nått Finland och pågått i några dagar sade jämställdhetsveteranen Elisabeth Rehn till Svenska Yle att hon först gillat uppropet, men sedan blivit fundersam när hon sett klara övertramp.

Enligt Rehn går det inte att skuldbelägga ett helt kön - det är att jämföra med rasism.

En kvinna står i mitten i en konstruerad bild där flera händer sträcker sig in mot henne.

Dammen brast i Svenskfinland

  • I slutet av november publicerades det finlandssvenska uppropet #dammenbrister med drygt 6 000 underskrifter och 800 vittnesmål. Kvinnor i olika åldrar och med olika bakgrund vittnade om övergrepp på flera olika håll i Svenskfinland.

Berättelserna handlar om poliser, taxichaufförer, präster, ungdomsarbetare, skådespelare, fondchefer och många fler som klart gått över gränser.

  • Den första december skev Svenska Yle att kulturbranschens kvinnor har fått nog. Över tusen kvinnor och ickebinära personer inom teater-, dans-, opera-, film- och tv-branschen pekade på strukturella problem med sexuella trakasserier inom sina respektive branscher.
  • Dammen brast också på scen drygt två veckor senare - 60 frivilliga kvinnor läste upp valda #metoo-vittnesmål:
#dammenbrister - en manifestation - Spela upp på Arenan
  • Kampanjen mot sexuella trakasserier fick under hösten -17 enligt svenska medier en viss genomslagskraft även i afrikanska och latinamerikanska länder, särskilt bland yngre kvinnor.

Men exempelvis Afrikagrupperna frågar sig vems röst det är som hörs? De påpekade att det mest är mäktiga, rika och mest vita kvinnors yttranden som fått inflytelserika män att avgå från sina poster.

I arabländer har kampanjen gett upphov till diskussion om kvinnors klädkod, i Indien om våldtäkter och i exempelvis Japan om undfallenhetskulturen.

Teaterchefer i krismöte i Sverige

  • Rörelsen växte snabbt i Sverige: Teatercheferna tvingades hålla ett krismöte med kulturminister Alice Bah Kuhnke efter att närmare 500 skådespelare vittnat om sexuella trakasserier.
Uppslag i tidningen Expressen med bilder på kvinnliga skådespelare och rubriken "Larmet från 456 skådespelare".
Bild: Yle/Linda Söderlund

I november berättade 3 992 svenska journalister under hashtaggen #deadline om sexuella trakasserier på jobbet.

  • I Sverige var kampanjen så stor att medierna rapporterade om den dagligen i över en månads tid, skrev Svenska Yles korrespondent i Stockholm i december. Det blev känt att cirka tio personer - eventuellt fler - som misstänkts för sexuella trakasserier fick sparken, självmant avgick eller tog timeout.
  • Kampanjen ledde till en skandal också inom ärevördiga Svenska Akademien. Samarbetet med en så kallad Kulturprofil med nära kopplingar till Akademien avbröts och mannen förklarades ovälkommen på Nobelfesten.
Stockholms stadsteater
Bild: Petra Hellberg
  • I december anklagades chefen för Stockholms stadsteater Benny Fredriksson för att med sin hårdhänta ledarstil ha skapat en tystnadskultur. Flera svenska medier gick ut med personalens omdömen om att teaterchefen bland annat skulle ha tillåtit sextrakasserier och att ingen vågade kritisera honom.

Några månader senare avled Fredriksson under en resa i Australien och #metoo-kampanjen ansågs i hans fall ha gått för långt.

Den franska skådespelaren Catherine Deneuve i oktober 2018.
Bildtext Den franska skådespelaren Catherine Deneuve avsade sig all koppling till uppropet.
Bild: ETIENNE LAURENT
  • I början av år 2018 protesterade hundra franska kvinnor i sin tur mot #metoo-rörelsen. Bland dem som kallade uppropet för en ny puritansk våg fanns världskändisen Catherine Deneuve.

De franska kvinnorna säger i sin deklaration att män måste få vara fria att närma sig kvinnor sexuellt.

Törhönen: Kvinnorna har trakasserats av någon annan

  • Här hemma utpekades regissören och professorn Lauri Törhönen i slutet av januari av flera kvinnor för att ha trakasserat dem.

Törhönen, som intervjuades i programmet Arto Nyberg, försvarade sig med att han är en spontan människa som kramas, men säger att kvinnorna har trakasserats av någon annan än honom.

Elokuvaohjaaja Lauri Törhönen, Niinistön vaali-ilta, Vanha Ylioppilastalo, Hki, 28.1.2017.
Bildtext Lauri Törhönen
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Flera personer sade efteråt att de kände till Törhönens antastanden men att de inte sade eller gjorde någonting på grund av den rådande tystnadskulturen och makthierarkierna inom filmbranschen.

Se hela intervjun med Törhönen:

Nyhetsvideor: Arto Nyberg intervjuar Törhönen (på finska) - Spela upp på Arenan
  • I mars lade flera kvinnliga skådespelare fram anklagelser mot filmregissören Aku Louhimies om att han skulle ha betett sig osakligt mot kvinnliga skådespelare vid filminspelningarna.

Demonregissörernas tid förklarades vara över.

  • I maj blev det klart att den Oscarsvinnande regissören Roman Polański och tv-stjärnan Bill Cosby tvingas lämna sina platser i den amerikanska filmakademin på grund av de sexuella övergrepp som de varit inblandade i.
  • Vid filmfestivalen i Cannes i maj 2018 ställde sig ett antal Hollywoodstjärnor, regissörer och producenter i rad för att demonstrera mot könsdiskriminering inom filmindustrin. Bland de kvinnliga stjärnorna som gick arm i arm på röda matta i Cannes fanns Helen Mirren, Marion Cotillard, Cate Blanchett, Salma Hayek, Jane Fonda och Kristen Stewart.
Kvällstidnings löpsedlar där det bland annat står: "Martin Timell anklagas: kränkte assistent i badtunna".
Bild: Yle

Frontfiguren Asia Argento råkade själv illa ut, liksom också Kulturprofilen

  • Den italienska skådespelaren Asia Argento var en av de första kvinnor som öppet talade om Harvey Weinsteins övergrepp. Frontfiguren själv hade enligt avslöjanden i New York Times i augusti betalat 380 000 dollar för att få en barnskådespelare att hålla tyst.

Argento sades ha haft ett sexuellt förhållande med den unga manliga skådespelaren då han var 17 år gammal.

Asia Argento under en demonstration i Italien på internationella kvinnodagen 2018.
Bildtext Skådespelaren Asia Argento demonstrerar i #metoo-anda
Bild: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI
  • Årets Fredrika Runeberg-stipendium på 10 000 euro gick till tidskriften Astra för vittnesmålen i #dammenbrister som på sin webbsida gav röst åt tusentals kvinnor som inte vågat berätta tidigare om de övergrepp de råkat ut för.
  • I september lovade kulturminister Sampo Terho (Blå) hårdare tag mot dem som får statliga stöd inom filmbranschen. Osakligheter, ojämlik behandling och sexuella trakasserier har förekommit förutom under filminspelningar och provfilmningar även i anslutning till bidrag och kontrakt, visade docent Jaana Paanetojas stora utredning.
  • I slutet av september dömdes den amerikanska komikern och tv-stjärnan Bill Cosby till mellan tre och tio års fängelse för sexövergrepp. Domstolen beslöt också att Cosby är att betrakta som "en våldsam sexförbrytare".

81-årige Bill Cosby är en av USA:s mest kända - och tidigare också mest älskade - komiker.

Bill Cosby leddes bort i handbojor efter domen i Montgomery County Courthouse i Norristown, Pennsylvania.
Bild: AFP / Lehtikuva
  • För några veckor sedan blev det klart att Stockholms tingsrätt dömer 72-årige Jean-Claude Arnault - alias Kulturprofilen - till två års fängelse för våldtäkt mot en kvinna. Då de systematiska trakasserierna blev kända hamnade Svenska Akademien i sin djupaste kris någonsin.

En av konsekvenserna av Kulturprofilens dåd är att Nobelpriset i litteratur inte delas ut i höst.

Artisten Tomi Metsäketo i Helsingfors tingsrätt.
Bildtext Tingsrätten dömde till Tommi Metsäketos fördel efter att han kallats för serieantastare
Bild: Lehtikuva
  • I Finland dömde tingsrätten nyligen fyra kvinnor som på sociala medier anklagat sångaren och artisten Tomi Metsäketo för osakligt beteende till böter. Metsäketo utpekades på sociala medier som sexualbrottsling och han gick miste om flera stora jobb, bland annat i musikalen "Mamma Mia!".

Enligt en tingsrättsdom är uppgifterna om Metsäketo falska och han kräver skadestånd av bolaget - även om Metsäketo själv medgett att han betett sig illa.

En advokat specialiserad på arbetsrätt säger att arbetsgivaren i liknande fall ska säkerställa vad som är fakta.

Diskussion om artikeln