Svenska Yle tar de första stegen mot röststyrda nyheter i Finland – såhär kan du tala med oss
Som första mediehus i landet erbjuder Svenska Yle nu möjligheten att med bara röstkommandon få dagens nyheter på ett smidigt sätt, då Google Assistent börjat stöda svenska.
Vad då? Jo, du kan nu be din mobil eller högtalare spela upp den senaste nyhetssändningen eller något annat program med hjälp av din röst.
Funktionen är tillgänglig på svenska på Google Assistent och Google Home.
Svenska Yle är först i Finland med röststyrning på digitala assistenter på ett av de inhemska språken. I höstens uppdatering har Google börjat stöda svenska, norska och danska. Det finns inte ännu klara besked om när finskan kommer, men Google meddelar att de utvidgar språkstödet i snabb takt.
Yle har fått den unika möjligheten att vara först med det här i Finland, tack vare ett samarbete med Google och tät kontakt med Sveriges Radio, NRK och DR.
- Vi vill vara tidiga med att testa hur Svenska Yles innehåll fungerar på de nya plattformarna för att snabbt kunna erbjuda vår publik en så smidig upplevelse som möjligt säger Johanna Törn-Mangs, chef för medier och utgivning på Svenska Yle.
Smarta, röststyrda högtalare erbjuder dig möjligheten att tala med virtuella assistenter och be dem om svar på livets mysterier, som vilket väder det är, när prins Harry faktiskt är född och hur mycket ett fat olja kostar för stunden.
Eller få nyheter och andra program från Svenska Yle.
(Artikeln fortsätter efter klippet.)

Nyheter och poddar först, mer på kommande
Högtalarna blir allt mer populära: En femtedel av de amerikanska hushållen uppskattas redan ha en eller flera smarta högtalare. På mobilen har alla nyare Android-telefoner assistenten redo att användas (du aktiverar den genom att hålla nere hem-knappen eller med ett röstkommando).
Sedan säger du "prata med Svenska Yle" och du kopplas till oss! Assistenten ger dig sedan alternativ, som du får välja mellan.
Så här gör du: ibruktagning och röstkommandon
Till en början är det endast nyhetssändningar, aktualitetsprogram och ett urval poddar från Svenska Yle som finns tillgängliga via röststyrning, men utbudet kommer att öka efterhand.
- Vi har allt från radionyheter till hörspel som lämpar sig perfekt för röststyrning. Utbudet av innehåll och tjänster som vi erbjuder utökas under hösten. Vi håller bland annat på att förbereda nya underhållningsinnehåll och också nåt kul för barnen, säger Mikael Hindsberg som är konceptutvecklare vid Svenska Yle.
Också Johanna Törn-Mangs ser stor potential i att kanalisera Yles material genom smarthögtalare. Vilket inte är förvånande eftersom Yle som rundradiobolag är landets kanske främsta experter på ljud.
Satsningen på röststyrning känns naturlig, eftersom vi på Yle har ett stort kunnande och en lång erfarenhet av att skapa kvalitativt audioinnehåll
Utgivningschef Johanna Törn-Mangs
- För oss är röststyrningen ytterligare ett sätt att distribuera ljudinnehåll till publiken. Satsningen på röststyrning känns naturlig, eftersom vi på Yle har ett stort kunnande och en lång erfarenhet av att skapa kvalitativt audioinnehåll, säger Törn-Mangs.
Röststyrningen förutspås bli en ny viktig plattform vid sidan om mobila apparater och datorer. De kan ge oss möjligheten att i många sammanhang komma loss från pekskärmarna.
- Många gånger är det betydligt mer behändigt att be om de senaste nyheterna eller sätta på sin favoritpodd via röststyrning. Då man lagar mat eller kör bil är typiska exempel på sådana här situationer, säger Mikael Hindsberg.
Mer och mer användarvänliga smarta enheter
De digitala assistenterna har utvecklats i rask takt de senaste åren och blir hela tiden mer användarvänliga. Röststyrning kan idag användas bland annat för att få information, utnyttja olika tjänster eller som ett slags fjärrkontroll i smarta hem.
- Särskilt en yngre publik tycker det är naturligt att tala med sina apparater. Men också äldre upptäcker snabbt att det är ett väldigt lätt sätt att interagera med smarta apparater. I många fall betydligt enklare än att peta på små skärmar, säger Hindsberg.
- Utvecklingen i artificiell intelligens nu kommit så långt att röststyrning fungerar och börjar bli användbart. Men det gäller dock att minnas att teknologin är ung. Den förstår egentligen inte vad du säger, utan reagerar på olika nyckelord och -fraser. Och ibland missförstår den, vilket kan vara både lite roligt och rätt frustrerande, berättar Hindsberg.
Googles största konkurrent på det här området är den kanske mest omtalade smarta högtalaren i världen, Echo, som säljs av Amazon och innehåller företagets assistent Alexa. Den stöder ännu inte svenska eller finska. Men om du pratar engelska med den kan också dessa högtalare ge dig tillgång till Yles nyheter.
Och föredrar man att tala finska finns också applikationen Radiot.fi som erbjuder finsk röststyrning för så gott som alla finländska radiokanaler och -program.
Samtidigt som Google lanserade sin Assistent på svenska i september lanserade man också norska och danska. Google Home kommer att lanseras den 24 oktober i Sverige.
Finland har inte ännu officiell återförsäljning men det går att beställa högtalarna från eller köpa dem i utlandet.
Denna teknologi integreras också i allt högre grad i olika sorters apparater, allt från teven till köksapparater. Nästan hälften av alla nya bilar har digitala assistenter inbyggt. Och många hushåll kanske aldrig köper en smarthögtalare, men får funktionaliteten då de skaffar en ny mikrovågsugn eller ett nytt kylskåp som har en inbyggd digital assistent.