Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bekräftat att två finländare NHL-debuterar: Riikola förpassar formsvag Määttä upp på läktaren och Lammikko är fjärdecenter i hemmapremiären

Från 2018
Uppdaterad 11.10.2018 18:42.
Juuso Riikola och Olli Määttä.
Bildtext Juuso Riikola och Olli Määttä.
Bild: Gettyimages

Juuso Riikola och Juho Lammikko blir NHL-finländare nummer 36 och 37 denna säsong. Riikola tar landsmannen Olli Määttäs plats i laguppställningen, medan skador har öppnat dörren för Lammikko. Jesse Puljujärvi tappar mark i Edmonton och inleder matchen mot Boston i fjärdekedjan.

Juuso Riikola som stod för en stark försäsong knep en NHL-plats men har fått sitta på läktaren i Pittsburgh Penguins två första matcher för säsongen. Nu är läktarkommenderingen åtminstone tillfälligt över för 24-åringen.

Riikola tränade på onsdagen i det tredje backparet tillsammans med Jamie Oleksiak och fick dessutom vara kapellmästare i den andra powerplayformationen. Nu står det klart att förra årets KalPa-back får NHL-debutera då Pittsburgh möter Vegas Golden Knights på hemmaplan natten till fredag finsk tid.

Juuso Riikola är ett alternativ i powerplay.
Bildtext Juuso Riikola är ett alternativ i powerplay.
Bild: Adam Lacy / Icon Sportswire via Getty Images

Debuten sker på Olli Määttäs bekostnad. Den tvåfaldige Stanley Cup-vinnaren tränade på onsdagen i det fjärde backparet och fortsatte på isen efter träningspassets slut.

– Määttä tränade 45 minuter extra efter träningen, inklusive 20 minuter med tekniktränaren, skrev Twitterkontot Pens Inside Scoop.

Määttäs inledning på säsongen har varit svag, något som 24-åringen själv medgav i veckan.

– Jag måste spela bättre. Det här räcker definitivt inte.

I matchen mot Montreal landade Olli Määttä på -2 i plus/minus-statistiken.
Bildtext I matchen mot Montreal landade Olli Määttä på -2 i plus/minus-statistiken.
Bild: Joe Sargent via Getty Images

NHL-journalisten Jason Mackey förstår hur tränaren Mike Sullivan resonerar.

– Ingen överraskning om Riikola debuterar på torsdag. Jag är lite överraskad att Määttä petas, trots att jag inte har några invändningar.

Pittsburghs förstamålvakt Matt Murray har igen dragit på sig en hjärnskakning och är borta på obestämd tid. Hjärnskakningen är den tredje i den 24-årige målvaktens karriär.

Lammikko får defensiv roll

Floridas tidigare lagkapten Derek MacKenzie är skadad, vilket ger Juho Lammikko chansen som fjärdecenter med Colton Sceviour till höger och Troy Brouwer eller Maxim Mamin till vänster.

– Vi behöver en center. Vi snackade om hur bra hans försäsong var och nu får han möjligheten att spela sin första match och hjälpa oss, sade tränaren Bob Boughner till Miami Herald.

Den 22-årige Ässätprodukten gör sin fjärde säsong i Nordamerika och har sedan hösten 2016 spelat i Floridas organisation.

– Han har varit i vår organisation i några år nu. På träningslägret gjorde han sig förtjänt av en chans att komma upp och visa upp sig. Han är i betydligt bättre form än tidigare, den bästa formen under min tid i organisationen, sade Floridas tränare Bob Boughner.

Tränaren tänker även ge Lammikko ansvar i boxplay.

– Det är hans styrka.

Familjen har inte möjlighet att på kort varsel ta sig till Florida så Lammikko kommer inte att ha sina anhöriga på plats då Columbus Blue Jackets gästar Florida, sade han till Jameson Olive som följer laget.

– Men många kommer att vara samlade runt tv:n.

– Jag är förväntansfull och glad. Jag åkte rakt från AHL-träningarna till flygplatsen. Jag försöker spela defensivt bra, vinna tekningar och döda utvisningar. Jag tycker att jag är en tvåvägsspelare som också kan producera framåt, sade Lammikko.

Juho Lammikko (91) imponerade på försäsongen.
Bildtext Juho Lammikko (91) imponerade under försäsongen.
Bild: Stephen M. Dowell/Orlando Sentinel/TNS via Getty Images

Under den senaste veckan har sju finländare NHL-debuterat: Miro Heiskanen, Roope Hintz, Henri Jokiharju, Jesperi Kotkaniemi, Antti Suomela, Kristian Vesalainen och Juuso Välimäki.

Lammikko och Riikola blir NHL-finländare nummer 36 och 37 denna säsong. Det finska rekordet är 43 finländare från säsongen 2008–2009.

Målvakterna Mikko Koskinen och Antti Niemi samt anfallsspelaren Markus Hännikäinen är tre finländare som är uppkallade men som inte har fått spela så här långt.

Edmonton möblerar om

Edmonton Oilers Jesse Puljujärvi har i sin tur tappat mark i laguppställningen och tränade på onsdagen i en fjärdekedja tillsammans med Drake Caggiula och Jujhar Khaira.

Puljujärvi förväntas spela i den kedjan då Edmonton gästar Boston Bruins. Under hösten har Puljujärvi mestadels spelat med tredjecentern Ryan Strome.

Edmonton Journal-journalisten David Staples var förvånad.

– Jesse Puljujärvi i fyran? Efter en stark försäsong? Seriöst? Jag trodde att planen var att han skulle spela med Strome en stund eftersom de är bekväma med varandra. Förstås kan det också vara så att Stromes kedja är fjärdekedja.

Jesse Puljujärvi blev utan poäng i premiären i Göteborg.
Bildtext Jesse Puljujärvi blev utan poäng i premiären i Göteborg.
Bild: Andre Ringuette/NHLI via Getty Images

Artikeln uppdaterad klockan 18.42: Det är bekräftat att såväl Riikola som Lammikko spelar natten till fredag finsk tid.

Diskussion om artikeln