Femton fotbollsplaner natur försvinner varje dag i "Flächenfrass" – landskapet är en viktig valfråga i Bayern
De gröna väntas göra ett mycket bra val då man i tyska Bayern går till delstatsval på söndag. Bakom den väntade framgången ligger bland annat ett i Bayern mycket omdiskuterat problem.
Mia ham’s satt – vi har fått nog!
Så hette det på äkta bayerska i München i lördags, då närmare 20 000 mänskor demonstrerade mot att det bayerska landskapet och naturen allt mer håller på att förstöras.
Protesten riktade sig också mot den kristdemokratiska regeringspolitiken där naturen oftast får ge vika för ekonomiska intressen och kommunernas rätt till relativt fri markanvändning.
– Regeringschefen Söder talar alltid om vårt vackra Bayern som han ändå själv håller på att förstöra. De små lantbruken och den orörda naturen försvinner, säger Karin Ostberg.
– Jag ser det här som ett stort problem. Vi får hela tiden mer bebyggelse och nya industriområden. Och flygplatsen i München vill de ännu förstora, säger Marianne som nu för första gången deltar i en demonstration.
”Tänka efter innan grävskopan kommer”
Flächenfrass – översatt ungefär yta som slukas – kallas fenomenet där naturen får ge vika för bebyggelse och betong.
Och det handlar för tillfället i Bayern inte om några små ytor. Sammanlagt räknar man med en yta som motsvarar omkring 15 fotbollsplaner och det här varje dag.
– När man åker tåg kan man på ena sidan ha ett landskap som från ett vykort eller en bilderbok, men på andra sidan har man industrihall efter industrihall.
– Det här har börjat störa allt fler mänskor och här står vi gröna för en politik där man tänker efter innan grävskopan kommer, säger Ludwig Hartmann som är en av de två spetskandidaterna för de gröna i delstatsvalet.
Hartmann betonar också att byggandet tar kål på livet i byarna.
De små butikerna flyttar ut från ortskärnorna till något industriområde nära stora vägar och vägkorsningar.
Tidigare CSU-väljare röstar grönt
Och de grönas budskap verkar gå hem bland många väljare.
I de senaste opinionsmätningarna står de gröna på 18 procent och med det här rekordstödet är man för tillfället näst största parti i Bayern.
Där som de bayerska kristdemokraterna så gärna talar om Bayern och hembygd har de gröna nu i stället för många blivit det verkliga hembygdspartiet.
– Också här i trakten av staden Herrieden kommer många att rösta på de gröna, konstaterar CSU-veteranen och den tidigare förbundsdagsledamoten Josef Göppel.
– Inom CSU gör man ett stort misstag då man inte tar folks oro över landskapet på allvar. Det gör nu i stället de gröna och det ser man i opinionsmätningarna.
Protest mot ny hall
Vi står vid en blåsig slätt vid en av utfarterna från Autobahn A6. Framför oss har vi en enorm, rätt så nybyggd logistikcentral som är minst 200 till 300 meter lång.
Leksakstillverkaren som använder stället endast som omslagsplats vill bygga en hall till, en hall som dessutom är planerad att bli betydligt större än den nuvarande.
Mot de här planerna protesterar CSU-mannen Göppel och många andra i trakten.
Enligt Göppel vill man förstås värna om arbetsplatser, men samtidigt...
– Här i regionen har vi en arbetslöshet på 1,5 procent, så man kan fråga sig om det till vilket pris som helst ska förstöras natur för nya hallar.
Gröna i delstatsregering?
Naturskyddsorganisationerna har försökt få till stånd en folkomröstning om markanvändningen, men försöket stoppades av en domstol i somras. Nu hoppas många på politiska förändringar i stället.
– Vi hoppas nå helt konkreta mål under den kommande regeringsperioden. Ingen ny startbana för flygfältet i München, en tredje nationalpark i Bayern och så mer begränsad markanvändning, säger Martin Geilhufe från miljöorganisationen Bund Naturschutz Bayern.
Och som det nu ser ut finns det till och med en möjlighet att de gröna sitter med i nästa bayerska regering.
– Om CSU nu förlorar stort och vi eventuellt är valvinnare, då måste det också bli tydligt i ett möjligt regeringssamarbete. Folk förväntar sig att den politik de har röstat för också omsätts, säger den gröna spetskandidaten Hartmann.
För Karin Ostberg är valet i alla fall klart.
– Jag hoppas mänskorna får upp ögonen för sig själva för landskapet och lantbruket framom att alltid prioritera industrin. I det här fallet går det inte att rösta på CSU utan endast på de gröna, säger Ostberg.