Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vår tid är nu 2 – servitrisen Maggan blir allt tuffare, men skådespelaren Josefin Neldén är utled på pratet om ”en stark kvinna”

Från 2018
Uppdaterad 18.11.2018 18:25.
Karaktären Maggan på en gata i närbild.
Bildtext Beredd att ta plats i samhället. Josefin Neldén spelar servitrisen Maggan som i säsong 2 av "Vår tid är nu" blir en röst att räkna med. På restaurangen, för facket, i Sverige.
Bild: SVT / Johan Paulin

Maggan är en rollkaraktär som slår ur underläge på alla plan. Men hon är beredd att slå hårt eftersom hon har mycket att kämpa för. Och Josefin Neldén var beredd att kämpa för att få spela henne.

Josefin Neldén är ett hett namn denna höst. På bio är hon aktuell i Gräns – Sveriges Oscarskandidat 2019 och i tv-serien Vår tid är nu har hennes roll vuxit rejält i övergången till säsong 2.

Vilket är glädjande eftersom Maggan är en människa det från första början varit lätt att känna både för och med.

När serien inleds 1945 är hon en ung arbetarklassflicka som sliter som servitris och drömmer om att ha råd att återförenas med sonen som bor i en fosterfamilj på landet.

Karaktären Maggan i dramaserien vår tid är nu.
Bild: SVT/ Johan Paulin

Likt Astrid Lindgren i Unga Astrid håller hon på att förgås av längtan efter barnet hon bara har en telefonrelation till. I en tidig scen ser vi henne ringa den lille pojken vars späda röst är långt borta – och ändå smärtsamt nära.

Det var just den scenen som fångade Josefin Neldéns intresse när hon första gången läste manuset. Hon var inkallad för att provspela för en helt annan roll, men det laddade samtalet gjorde ett så starkt intryck att hon bad om att få byta rollkaraktär.

– Jag kunde se hennes liv väldigt tydligt framför mig och visste hur jag skulle vilja gestalta det, säger skådespelaren som tilltalades av drivkraften inom Maggan.

– Vad gör det med en människa att hon måste skiljas från sitt barn, att de inte får leva tillsammans?

Den frågan i kombination med det faktum att sonen används som ett slagträ när Maggan förälskar sig i en kvinna engagerade Neldén - på samma sätt som utsattheten får Maggan att engagera sig politiskt.

Maggan driver Sverige framåt

Det har ständigt framhållits att Vår tid är nu speglar framväxten av det moderna Sverige och i det bygget spelar Maggan en viktig roll.

– För hennes del föds viljan att förändra samhället ur faktiska situationer. Hon är ensamstående mamma till ett utomäktenskapligt barn. Hon bor i Klarakvarteren med dess eftersatta lägenheter. Och hon är arbetarklass.

– Allt detta gör att hon vill skapa ett bättre samhälle, en bättre situation för sig själv och alla runt henne, säger Neldén som fått se sin rollkaraktär växa.

Karaktärerna Maggan och Ethel på restaurangens bakgård.
Bild: SVT

Hon konstaterar att det varit lyxigt att från första början veta att det skulle bli åtminstone två säsonger eftersom det gjorde att man vågade ta tid på sig för att bygga upp karaktären.

– Maggan fick vara försiktig till en början, stå på lite ostadiga ben för att efterhand växa sig tryggare och starkare. Tills hon vågar ta plats på restaurangen, i relationer, i samhällsbygget, säger skådespelaren som tycker att många av de frågor som serien berör är relevanta även idag.

Visst är det lite småironiskt att tänka sig att en serie som utspelar sig på 1950-talet känns relevant mot bakgrunden av 2018, men Neldén har säkert rätt i att den kopplingen bidragit till populariteten.

Vår tid är nu 2 - Josefin Neldén - Spela upp på Arenan

Reser ragg mot begreppet "en stark kvinna"

Eftersom vi lever i efterdyningarna av den första #metoo-vågen och eftersom jag i egenskap av kvinnlig filmkritiker ständigt längtar efter spännande kvinnoporträtt undrar jag närmast per automatik om det påverkat Neldén att spela denna starka kvinna och...

– Vet du, jag har så otroligt svårt för uttrycket "en stark kvinna", avbryter Josefin mig nästan innan jag hunnit till punkt.

– Jag tycker det är så tråkigt att det blivit ett begrepp inom film och tv, detta att man ständigt frågar sig "var är den starka kvinnan?" eller säger "vi måste få in en stark kvinna här!".

– Maggan har varit en intressant Människa att få göra och jag hoppas att hon får vara både liten och stor, dum och bra och allt annat däremellan, säger skådespelaren som utan att vara ett dugg otrevlig får mig att skämmas över att jag glidit in i en slentrianmässig fråga.

Karaktären Maggan står vid en talarstol.
Bildtext Maggan sjunger ut om orättvisor och Josefin Neldén protesterar mot platta kvinnobilder.
Bild: SVT / Johan Paulin

Samtidigt blir jag glad över att hon säger ifrån. Och att hon gör det med eftertryck. Det visar sig snart att hon också är irriterad på hur marknadsföringen av olika serier kan se ut.

– Man kommer snabbt med beskrivningar om att "vi får följa de starka kvinnorna"... jätte tråkigt! Det är en platt bild som ersätter annan platt bild, säger Neldén vars definition av Maggan är ett ställningstagande i sig.

– Det enda man kan säga om henne är: ja, hon verkar definiera sig som en kvinna. Om hon är stark eller svag avgör de situationer hon befinner sig i, säger skådespelaren som åtminstone i den här stunden gör ett starkt intryck.

Även om min hjärna går på högtryck efter resonemanget om slentrianmässiga uttryck kommer jag i sista stund ihåg att jag måste be henne kommentera sin Finlandskoppling - det finns nämligen en sådan.

– Jag bodde i Finland sommaren 2003 eftersom jag efter studenten fick ett så kallat Nordjobb via föreningen Norden - ett jobb som gravvårdare i Tammerfors.

– Så jag bodde där en sommar, tog hand om gravarna, klippte rosor, krattade grusgångar. Och även om jag älskar att jobba som skådespelare måste jag säga att det är ett av de roligaste jobb jag haft, skrattar Josefin Neldén hjärtligt.

Porträtt av skådespelaren Josefin Neldén.
Bild: Yle / Thomas Öhman

Diskussion om artikeln