Harry Potter-tips, experiment, utmaningar, relationer och äventyr - fira höstlov tillsammans med Yle Arenan
Har du en 8-13-åring i din närhet som i dagarna firar höstlov? Guida henne/honom gärna till rubriken “Höstlov” på Yle Arenan.
- Vi har tänkt att barnen kan aktiveras via innehållet på Arenan. Bland annat genom idrottsutmaningar, berättar Sandra Wikstrand, producent för Hajbo på Svenska Yle.
Men det finns mycket annat också. Till exempel en serie med experiment där man i slow motion kan se vad som händer då till exempel en tomat krossas eller en ballong spricker.
- Det är en barnreporter som testar på olika experiment.
I experimentserien fryser man också ner saker till -200 grader med hjälp av flytande kväve och ser hur de olika föremålen påverkas.
- Och man får veta varför något händer. Det finns ju experiment på You Tube av det här slaget, men oftast saknas förklaringen. Här får man också den delen, understryker Sandra.
- Jag tycker det är kul att det görs experiment inom kemi- och fysik och att det är barnen själva som gör dem.
Bokbabblarna
För den lässugna 8-13-åringen finns boktips att hämta på Arenan.
- Vi satsade på större lästema och publicerade i samma veva denna serie där barn tipsar om sina favoritböcker.
Favoriter just nu är Harry Potter-böckerna, Dagbok för alla mina fans samt äventyrsböcker av Kristina Ohlsson.
Expedition Nordpolen, norsk vetenskapsserie
- Den är spännande! Det är en norsk dokumentärserie med fyra helt vanliga barn som ska ta sig till Nordpolen. En av killarna har nästan aldrig varit på “tur”, vilket annars är vanligt i Norge, men de tränar jättehårt för att klara expeditionen. Här finns också ett genomgående miljötema.
Relationsdrama
Tre olika finlandssvenska relationsdrama för unga hittas just nu på Yle Arenan; Amanda, Fanny och Steffi.
- Amanda spelades in i Vasa och den har gjorts i tre säsonger så det finns många avsnitt att titta på.
Handlingen kretsar kring 12-åriga Amanda och hennes kompisar.
- Det finns många intressanta teman invävda i serien, bland annat fattigdom bland barn behandlas.
Den nyaste av de tre dramaserierna är Steffi som kretsar kring den 13-åriga flickan med samma namn och hennes livssituation då hennes bästa vän Julia plötsligt ha gått bort.
Vargblod
- Maddy är huvudpersonen och hon och hennes släkt har en hemlighet. De kan alla, från och med att de kommit in i puberteten, förvandla sig till vargar.
- Då serien börjar har hon inte ännu fått förmågan, men de första symptomen, något som hon behöver hålla hemligt, men som blir svårt då hon blir upprörd eller stressad.
Serien är brittisk-tysk och riktiga vargar har sällan där vägarna förbi, speciellt inte i Storbritannien. Men för den unga publiken i Finland är ju vargtemat levande på ett annat sätt.
- När vi nyligen lade ut information om serien på Instagram så fick vi kommentarer som att “ vi har sett varg vid vår skola” så vargar är ju nog en aktuell fråga i barnens värld.
ZombieLars
ZombieLars handlar om en 12-årig kille som till hälften är människa, till hälften zombie vilket innebär att han inte kan dö. Han flyttar runt med sin mamma då de om och om igen blir utstötta på olika platser.
- Som vuxen kan man här se paralleller till rasism och invandring. Lars är den som är annorlunda. Han får kämpa för att få sin plats och för att hitta sina gelikar. Senare visar det sig att det också finns andra barn med specialförmågor, en ninja och en häxa, men precis som för Lars är det sidor som barnen håller hemliga.
- En mycket välgjord serie, säger Sandra Wikstrand.
Missa inte heller den spännande norska äventyrsserien Trio-Keplerdiamanterna med de tre ungdomarna Nora, Lars och Simen i fokus.
Annat innehåll som barn i samma ålder kan tänkas gilla:
Hajbo Nytt
Hajbotajm
Hitta på nytt av gammalt Vad blir det?
Diskussion om artikeln