Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Åskådare: "Presentationen var oerhört rasistisk" - utlänningspolisens föredrag om "typiska klienter" utreds av Polisstyrelsen

Från 2018
Bild från presentation.
Bildtext Brodern Eero är en irakisk flykting som ljuger om sin ålder och som Skyddspolisen ser som en fara för den nationella säkerheten.
Bild: Privat/ Sanna Valtonen

Polisstyrelsen utreder en presentation om "typiska klienter" som Helsingfors utlänningspolis höll i går på ett seminarium. Seminariedeltagare uppfattade presentationen som grovt rasistisk. Polisen som höll presentationen menar att uppståndelsen är obefogad.

Eero är en 25-årig irakisk flykting som säger till myndigheterna att han är 16 år. Han är försvunnen och Säkerhetspolisen säger att han är en fara för den nationella säkerheten.

Juhani är en ryskspråkig från Estland som jobbar som byggarbetare i Finland. Han är temperamentsfull, tycker om sprit och bor i en olaglig bostad i en industrihall.

Det här är några av de "typiska klienterna" som Helsingfors utlänningspolis presenterade i går på seminariet Helsingin kadonneet, på svenska ungefär Helsingfors försvunna personer.

- I övrigt var det ett sakligt seminarium - men presentationen var oerhört rasistisk, säger Sanna Valtonen, expert på kommunikation vid Kotimajoitusverkosto, en organisation som ordnar boende för flyktingar hemma hos finska familjer.

Valtonen var en av seminariets inbjudna gäster.

Alla som deltog i seminariet arbetar med utlänningar och papperslösa.

- Jag hade skapat en modern tappning av Aleksis Kivis Sju bröder för att fira Aleksis Kivi-dagen och för att behandla ett tungt ämne lättsamt, berättar Heli Aaltonen från Helsingfors utlänningspolis, som höll presentationen.

Det mest oroväckande är att poliserna inte verkade uppfatta att presentationen var problematisk

Seminariedeltagare Sanna Valtonen

Aaltonen började sin presentation med att prata om vilka lagar polisen följer då de utför övervakning av utlänningar - alltså övervakar vem som vistas i landet utan uppehållstillstånd.

Hon pratade också om etnisk profilering - alltså då polisen bestämmer sig för att be om en persons identitetshandlingar på basis av till exempel hens utseende. Etnisk profilering är olagligt i Finland.

- Men det var just det som Aaltonen sedan höll på med när hon pratade om polisens "typiska klienter" på det sättet som hon gjorde, säger Valtonen.

Bild från presentation.
Bildtext Timo är finsk medborgare med somalisk bakgrund. Han har tre fruar, varav en vistas olagligt i landet. "Personen är finsk medborgare och hör därmed inte ens till de personer som utlänningspolisen övervakar", säger seminariedeltagare Sanna Valtonen.
Bild: Privat/ Sanna Valtonen

"Typexempel på strukturell rasism"

- Många blev upprörda av presentationen - men många blev inte, många poliser och studerande som var på plats tyckte att presentationen var realistisk, säger Valtonen.

Aaltonen håller med.

- Över 90 procent av de som var i salen tog inte illa upp och förstod föreläsningens poäng.

- Det mest oroväckande är att poliserna inte verkade uppfatta att presentationen var problematisk, säger Valtonen.

Hon säger att när polisen, som har en samhällelig maktposition, upprepar stereotypa uppfattningar om utlänningar är det ett typexempel på strukturell rasism.

- På plats var tjänstemän från skattemyndigheterna och polis-, sjukvårds- och hälsovårdsstuderande som kanske aldrig träffat papperslösa. Polisen stämplar dem och personer med de berörda nationaliteterna, säger Valtonen.

Det här var inte en offentlig tillställning - i så fall skulle vi säkert ha haft en väldigt annorlunda presentation

Heli Aaltonen vid Helsingfors utlänningspolis

Valtonen framförde sin kritik om presentationen till Aaltonen.

- Hon verkade inte förstå att den var rasistisk. Sedan tog jag bilder på presentationen och satte ut dem på Twitter och Facebook, säger hon.

Valtonens inlägg spreds snabbt och fick många kommentarer.

När det blev dags för kaffepaus lite senare kom flera poliser fram till Valtonen och ville prata med henne.

- De menade att det var olämpligt att sätta upp bilderna på sociala medier, att de tagits ur sin kontext. De tyckte att det var det största problemet.

Valtonen säger att hon tycker det är okej att ta en bild på en presentation vid en myndighets föreläsning. Hon säger att polisen också livestreamade evenemanget.

Vi kommer att utreda om polisen som höll presentationen betett sig ojämlikt i sin yrkesposition

Pekka-Matias Väisänen, överinspektör vid Polisstyrelsen

"Uppståndelsen är obefogad"

- Hela uppståndelsen är obefogad. Förstås blir man förskräckt om man ser presentationen ur kontext, säger Aaltonen från Helsingforspolisen.


Polisen har fått kritik för att hålla på med etnisk profilering. Finns det en risk för att det leder till ökad etnisk profilering då såna här stereotypa bilder på utlänningar visas upp på polisens utbildningstillfälle?

- Jo. Det här var inte en offentlig tillställning - i så fall skulle vi säkert ha haft en väldigt annorlunda presentation. Men nu har min presentation satts ut i offentligheten utan lov och utan kontext, vilket ger en konstig bild, säger Aaltonen.

I de flesta av exemplen har personerna problem med narkotika eller alkohol eller håller på med grövre brott än att bara vistas olagligt i landet. Stärker det här inte stereotypierna mot utlänningar?

- Karaktärernas personligheter är plockade rakt ur Aleksis Kivis verk. Allt annat baserar sig på de personer som vi möter i vårt arbete, säger Aaltonen.

Polisstyrelsen utreder om Aaltonen betett sig ojämlikt

Polisstyrelsen fick in ett klagomål om presentationen på tisdag kväll.

- Vi kommer att utreda om polisen som höll presentationen betett sig ojämlikt i sin yrkesposition, säger Pekka-Matias Väisänen, överinspektör vid Polisstyrelsen.

Väisänen kan inte ännu ta ställning till utredningens resultat.

- Jag har inte ännu satt mig in i fallet. Men det verkar som om det ändå är klart vad som skett, så på det sättet blir det inte en komplicerad utredning.

Han säger att utredningen kommer att vara klar i början av nästa år.

- I alla fall om ingen gjort en anmälan till riksdagens justitieombudsman och han bestämmer sig för att utreda fallet. Så kan det ofta vara i såna här fall som får mycket synlighet på sociala medier, säger Väisänen.

Seminariedeltagaren Valtonen säger att det inte är hon som klagat till Polisstyrelsen.

- Jag har varit i kontakt med diskrimineringsombudsmannen, men jag har inte klagat till Polisstyrelsen.