Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Djupsund: "Sipiläs drag i bråket om uppsägningsskyddet en risktagning"

Från 2018
Göran Djupsund
Bild: Yle/Jukka Tyni

Rättning i regeringspartiernas led. Det är sannolikt statsministerns mål då regeringen nu ska ge riksdagen ett meddelande gällande planerna på att luckra upp anställningstryggheten i småföretag. Den bedömningen gör professor Göran Djupsund.

Djupsund drar paralleller till händelserna i social- och hälsovårdsutskottet nyligen då Centerns Pekka Puska tvingades rösta mot sin övertygelse i frågan om Vasa Centralsjukhus.

- Sipilä och regeringens övriga frontfigurer vill göra regeringspartiernas riksdagsledamöter tydligt medansvariga till de beslut som man fattar, säger Djupsund.

Både vårdreformen och den nu aktuella lagen om personalens sits i småföretag kan vara sådana som riksdagsledamöterna kan ha svårt att försvara inför väljarna.

- Vi har ett riksdagsval i vår och alla riksdagsledamöter från regeringspartierna är kanske inte helt bekväma med att skylta med sitt stöd för här besluten ute på fältet.

Risktagning

Djupsund är lite överraskad över Sipiläs drag att göra det här till en fråga för riksdagen.

- Han spelar med ganska höga insatser här.

Det att regeringen ger riksdagen ett meddelande i frågan innebär att den debatteras i plenum och att riksdagen sedan röstar om regeringens förtroende utgående från det här.

Han spelar med ganska höga insatser här

I själva sakfrågan ser Djupsund inga enkla lösningar.

- Inget tyder ju på att Sipilä skulle backa. Tvärtom, den politiska piskan har vinit tidigare i höst och verkar fortsätta att göra det, säger han och hänvisar till de tidigare nämnda dusterna kring utskottsbehandlingen av vårdreformen.

I och med att fackföreningarna varit lika orubbliga i sin vägran att godkänna ett uppluckrat uppsägningsskydd, verkar positionerna totalt låsta.

Meddelandet ges till riksdagen på tisdag och förtroendeomröstningen äger rum på onsdag.

Diskussion om artikeln