Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo stad redo att kräva skadestånd för den försenade Logomobron

Från 2018
Uppdaterad 12.10.2018 07:38.
Fundament till Logomobron vid byggplatsen.
Bildtext Logomobron har blivit betydligt dyrare att bygga än ursprungligen beräknat.
Bild: Yle/Peter Petrelius

En kraftig kostnadsökning och försening får staden att överväga rättsliga åtgärder. Projekteringen skulle vara färdig för över ett år sedan, men är fortfarande ofullbordad.

Åbo stad är beredd att processa om den försenade Logomobron som blivit betydligt dyrare att bygga än ursprungligen beräknat.

Bron skulle kosta 6,9 miljoner euro, men prislappen kommer att uppgå till 13,5 miljoner euro. Åbo stad är redo att kräva skadestånd och föra brobyggandet till rätten. I praktiken innebär det att Åbo stad kan kräva ersättningar av planeringsbyrån som ansvarat för projektet.

Fundament till Logomobron vid byggplatsen.
Bildtext Än så länge finns bara några trappsteg.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen säger att det handlar om förseningar som beror på att planeringen försenats. Virtanen utgår från att staden trots allt i första hand förhandlar om ersättningar och bara om det inte lyckas förs saken till rättssalen.

Det är VR Track som haft huvudansvaret för projekteringen och man reserverade en summa på upp till 745 000 euro för ändamålet. Arbetet skulle vara färdigt vid utgången av juni i fjol, men är än i dag ofullbordat.

I augusti i fjol inleddes byggandet av bron, men eftersom VR Track inte levererat överenskommet har byggandet dragit ut på tiden och staden har fått finna sig i att betala ersättningar till det anlitade byggbolaget.

Stadsteatern kan också bli rättssak

Jarkko Virtanen säger att målet är att projekteringen är klar före årsskiftet, men att det är troligt att den dröjer längre än så.

Trots det anser han att det är realistiskt att bron står färdig i juli nästa år. En eventuell rättsprocess kommer inte att inledas under byggtiden utan först efter bron är färdig och då avgörs eventuella ersättningar, säger Virtanen.

Skylt vid byggplatsen.
Bildtext På byggskylten står det fortfarande att bron är färdig i december.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Logomobron är inte det enda projektet som gett Åbo stad huvudbry på grund av tidtabeller som inte håller. Också renoveringen av stadsteatern försenades och även där handlade det om att planeringsfasen drog ut på tiden.

Som bäst utreds om det finns möjligheter och skäl att börja processa om teaterhuset. Ett förslag om eventuella åtgärder kommer att beredas för stadsstyrelsen under hösten.

Renoveringen av stadsteatern skulle kosta 25 miljoner euro, men då allting var färdigt var staden 45 miljoner euro fattigare.

På måndag tar stadsfullmäktige ställning till kostnaderna för Logomobron och den nya prislappen som stigit till 13,5 miljoner euro.

Diskussion om artikeln