Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Washington Post: Turkiet har ljud- och videobevis på att Khashoggi mördades på Saudiarabiens konsulat

Från 2018
Uppdaterad 12.10.2018 10:18.
Saudiarabiens flagga fladdrar intill en övervakningskamera utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul.
Bildtext Saudiarabiens flagga fladdrar intill en övervakningskamera utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul.
Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Den turkiska regeringen har uppgett för amerikanska myndigheter att Turkiet har ljud- och videoinspelningar som bevisar att den saudiska journalisten Jamal Khashoggi torterades och mördades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober. Det rapporterar Washington Post.

- Ljudinspelningen inifrån ambassaden visar vad som hände Jamal efter att han kom in där, säger en källa till Washington Post.

- Man kan höra hans röst och rösterna av män som talar arabiska. Man kan höra hur han förhördes, torterades och mördades, tillägger källan.

En annan person berättar att man kan höra hur männen slår Khashoggi.

Det är alltså ljudinspelningarna från konsulatet i Istanbul som sägs vara speciellt övertygande.

Washington Post har talat med både amerikanska och turkiska myndigheter som har kännedom om inspelningarna, men det är oklart om amerikanska myndigheter också fått se videoinspelningarna eller lyssna på ljudupptagningarna.

Journalisten Jamal Khashoggi.
Bildtext Jamal Khashoggi under en konferens i Dubai i maj 2012.
Bild: Ali Haider / EPA

Turkiska myndigheter påstod - överraskande snabbt - efter Khashoggis försvinnande att han misstänktes ha styckmördats inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Existensen av de här inspelningarna kunde förklara att myndigheterna var så övertygade om att Khashoggi hade mördats och inte - exempelvis - kidnappats och flugits till Saudiarabien.

Å andra sidan har Turkiet kanske inte velat presentera sina bevis hittills, eftersom inspelningarna samtidigt visar att Turkiet spionerar på utländska beskickningar.

Trump vill inte se några sanktioner mot Saudiarabien

Khashoggi har levt i exil i USA sedan i fjol, men också tillbringat en hel del tid i Istanbul hos sin turkiska fästmö Hatice Cengiz. De planerade att gifta sig och för det behövdes dokument som Khashoggi skulle hämta på konsulatet i Istanbul förra tisdagen då han sedan försvann spårlöst.

Khashoggi var kolumnist på Washington Post och frän kritiker av det saudiska kungahuset och framförallt av den mäktige kronprinsen Mohammed bin Salman.

Kronprinsen, i sin tur, har varit något av Trump-administrationens guldgosse i arabvärlden och han har haft en speciellt nära relation till president Donald Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner.

Jared Kushner i Ovala rummet, tillsammans med en medlem av den saudiska delegationen, under den saudiska kronprinsens USA-besök i mars 2018.
Bildtext Jared Kushner i Ovala rummet, tillsammans med en medlem av den saudiska delegationen, under den saudiska kronprinsens USA-besök i mars 2018.
Bild: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH

Amerikanska senatorer har krävt en utredning om fallet Khashoggi och president Trump har tvingats svara på pinsamma frågor gällande Khashoggi under de senaste dagarna.

På torsdagen lovade Trump att fallet ska utredas i samarbete med Turkiet och Saudiarabien.

President trump under en underteckningsceremoni i Ovala rummet på torsdagen 11.10.
Bildtext President Trump under en underteckningsceremoni i Ovala rummet på torsdagen 11.10.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

- Vi arbetar med Turkiet, vi arbetar med Saudiarabien. Det som hände är en hemsk sak, förutsatt att det hände. Jag menar, kanske vi står inför en behaglig överraskning, men det är jag nog benägen att tvivla på. Och vi tar det här mycket allvarligt, sade Trump till journalister i Vita huset.

Det sätt han uttryckte sig på ger en antydning om att han också har fått ta del av bevis på att det verkligen gått illa för Khashoggi och att Saudiarabien står bakom det.

De lägger ut 110 miljarder dollar på inköp av militär utrustning

22 senatorer kräver nu alltså att Trump-administrationen ska utreda om man ska införa sanktioner mot Saudiarabien på grund av fallet Khashoggi.

Trump vill inte se några sanktioner mot Saudiarabien. Det upprepade han på torsdagen.

- De (Saudiarabien) lägger ut 110 miljarder dollar på inköp av militär utrustning och andra saker. Om inte vi säljer det till dem så kommer de att säga "Tack så mycket. Vi köper det från Ryssland" eller "Tack så mycket. Vi köper det från Kina". Det hjälper inte oss vad gäller jobb och vad gäller våra företag som förlorar de jobben. Men det finns annat vi kan göra. Nu ska vi först reda ut vad problemet är, okej?

Källor: Washington Post, Reuters, Yle