Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Maj-Gret Saarinen tar över verksamheten på Pellinge kursgård: ”Vi ska satsa på husmanskost”

Från 2018
Pellinge kursgård
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Den lokala företagaren Maj-Gret Saarinen är ny hyresgäst på Pellinge kursgård i Borgå från och med februari nästa år. Hon har tidigare jobbat på Övik lägergård.

På torsdagen beslöt gemensamma kyrkorådet i Borgå kyrkliga samfällighet enhälligt att godkänna Maj-Gret Saarinens anbud för Pellinge kursgård.

Det betyder att Saarinen tar över som hyresgäst på kursgården i februari 2019. Avtalet skrivs till slutet av januari 2022, med en tilläggsoption på tre år.

– Jag förstår ännu inte riktigt att det är sant. Det känns jätteroligt, och spännande förstås, säger Saarinen till Yle Östnyland på fredag morgon.

Saarinen säger att verksamheten på Pellinge kursgård fortsätter enligt en beprövad modell. Kunderna ska också få säga sitt och hon vill att de ska känna sig väl bemötta.

Tidigare erfarenhet

Tidigare jobbade Maj-Gret Saarinen på Borgå stads gamla lägergård Övik i sju år.

– Min tid på Övik var härlig. Vi hade fina kunder och fick väldigt mycket tack för god mat och bra bemötande, så jag hoppas att det fortsätter så på Pellinge.

De två församlingarna i Borgå är de största kunderna och församlingarna har också rätt att först boka kursgården. Saarinen understryker ändå att andra kunder också alltid är välkomna.

Tanken är att satsa på husmanskost för det är vad kunderna vill ha, tror Maj-Gret Saarinen.

– Jag tycker själv om att vara i köket och kokar själv. Min man ska också vara med och en av mina söner är utbildad kock, så det kommer att vara ett familjeföretag.

"Nu kan man planera"

Lokalerna behöver inte piffas upp eftersom Pellinge kursgård totalrenoverades ganska nyligen.

– Allt är jättefint och nytt så jag är absolut nöjd med nivån på lokalerna, säger Maj-Gret Saarinen.

På måndag har Saarinen ett första möte med Sari Mankinen som är förvaltningschef på Borgå kyrkliga samfällighet. Efter det börjar hon fundera på verksamheten.

– Det är många månader till februari, men tiden går snabbt så det blir full ruljans nu eftersom vi kan börja planera på riktigt. Hittills har jag inte riktigt vågat eftersom jag inte visste hur det skulle gå.

Diskussion om artikeln