Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbovarvets arbetsdag inleddes med sorgflaggning – ”Ingen vill vara med om det här på sin egen arbetsplats”

Från 2018
Uppdaterad 12.10.2018 17:16.
Det nya Mein Schiff 2 ligger i torrdocka och byggs vid Åbovarvet Meyer Turku.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Arbetsdagen på fredagen inleddes med en tyst minut och sorgflaggning och vid varvet i Åbo. En anställd hos en underleverantör till varvet omkom i samband med en arbetsplatsolycka på torsdagen.

Olyckan inträffade på varvsområdet då en skeppsbyggare blev påkörd av en truck. Personen förklarades död av en läkare på plats.

- Folk är ledsna över det som hänt och stämningen är rätt så lugn. Det är en mycket beklaglig händelse, säger huvudförtroendeman Juha Jormanainen vid Meyer Turku.

Juha Jormanainen
Bildtext Huvudförtroendeman Juha Jormanainen.
Bild: Yle/Paula Koskinen

- Å andra sidan tror jag att alla förstår att det är en arbetsplats där olyckor inträffar och är medvetna om riskerna. Vi gör vårt bästa för att förebygga olyckor.

Enligt Jormanainen har olyckan väckt en hel del diskussion bland anställda på varvet. Han poängterar att det redan nu satsats mycket på arbetsplatssäkerhet på varvet och att rutinerna är på en god nivå.

Varvsarbetare på Åbovarvet.
Bild: YLE/Niclas Lundqvist

- Det har mest diskuterats om hur vi kan undvika dylika olyckor. Alltid finns det något att förbättra när det gäller säkerheten men som tur är allvarliga olyckor rätt så sällsynta på varvet.

Det är tio år sedan den senaste dödsolyckan på varvsområdet.

Enligt Jormanainen har anställda erbjudits möjlighet att träffa varvets präst och att delta i debriefing.

Diskussion om artikeln