Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Internationella dagen för misslyckanden - utan dem skulle världen sakna champagne och glödlampor

Från 2018
Flygande champagnekork.
Bildtext Ett misslyckande ledde till festligt smällande champagnekorkar.

Många saker har utvecklats tack vare vad som till en början såg ut som ett misslyckande.

En oplanerad jäsning av vin ledde till att champagne uppfanns, medan Thomas Edisons tusentals planerade - men misslyckade - försök till sist ledde till uppfinningen av glödlampan.

Den internationella dagen för misslyckanden firas den 13 oktober för att minska på stigmatiseringen kring misslyckanden.

– Man måste göra skillnad på misslyckanden och misstag. Ett misstag är onödigt och beskriver en situation där det finns kunskap eller erfarenheter som man kunde ha utnyttjat, säger Daniel Hjorth.

Daniel Hjorth är professor vid handelshögskolan i Köpenhamn och forskar och undervisar i entreprenörskap.

Daniel Hjort.
Bildtext Daniel Hjorth är professor i entreprenörskap i Köpenhamn.
Bild: Entrepreneurship Platform, Copenhagen Business School

– Misslyckanden å sin sida har någonting som är genuint nytt, något som man måste pröva för att se om det fungerar. Man får kasta sig ut och antingen så lyckas man eller så misslyckas man.

Om man inte lär sig någonting av att ha misslyckats, då faller det tillbaka in i ett misstag. Det blir något som inte går att använda och som känns onödigt, konstaterar Daniel Hjorth.

Rädslan håller oss tillbaka

Rädsla för att misslyckas är en faktor som kan hålla oss tillbaka och hindra oss från att testa nya tankar. Var befinner vi oss i västerlandet på en skala när det gäller rädsla för att misslyckas?

– Rent generellt är vi bättre än Asien där misslyckanden betraktas som mer socialt stigmatiserande än hos oss, framför allt i den japanska kulturen.

Champagne
Bildtext Champagnen tros vara resultatet av att vinslattar fått en andra jäsning och på så vis blivit mousserande. Ett misslyckande som förvaltats väl.
Bild: Fancy/John Smith

I motsatta ändan av skalan hittar vi Nordamerika, konstaterar Daniel Hjorth.

Där har man en mycket positiv syn på misslyckandet - eller egentligen en positiv syn på det här med att försöka. Att ge sig hän och våga sticka ut hakan.

Kunskap tar bort rädslan för misslyckande

Genom att satsa på undervisning om företagande och entreprenörskap kan man snabbt minska på rädslan för att misslyckas.

– Man har mätt unga människors vilja att prova på entreprenörskap och vad de betraktar som möjliga karriäralternativ. För tjugo år sedan var det väldigt få som såg företagande eller entreprenörskap som ett karriäralternativ - idag har trenden vänt.

Hehku- ja halogeenilamppu.
Bildtext Tack till Thomas Edison som inte gav upp, trots ett par tusen misslyckanden. Det vore svårt att tänka sig ett liv idag utan ljuset från glödlampor.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Tidigare ville de flesta ha ett jobb inom ett större företag. Nu har andelen unga som väljer entreprenörskap eller egenföretagande som en möjligt karriär rusat upp till ett av de vanligaste alternativen.

– Det är en effekt av att unga stött på och fått kunskap om egenföretagande. Där kan man också se att 1990-talets och tidiga 2000-talets IT-entreprenörer, som ofta lyfts fram i media, haft en stor effekt.

Att vara företagare har blivit något positiv och kopplas ihop med kreativitet, nya idéer och mod att pröva nya tankar.

– Bland unga människor och i dagens sociala medielandskap cirkulerar idéer och trender snabbt. Det gäller även idéer som påverkar hur man föreställer sig sitt eget liv och kommande arbetsliv.

Kardborrens rötter innehåller mycket kolhydrater.
Bildtext Kardborrar inspirerade en schweizisk ingenjör till att uppfinna kardborrebandet. Det krävdes dock många misslyckade - och hånade - försök innan han lyckades.
Bild: Yle/Public domain

Lokala förebilder viktigaste inspirationskällan

Förekomsten av lokala förebilder är den viktigaste inspirationskällan enligt Daniel Hjorth, som lyfter fram de många småföretagen i Gnosjö och Österbotten.

– Saknas sådana lokala förebilder så kan media, sociala medier och internet förmedla och levandegöra det positiva effekterna av egenföretagande och entreprenörskap.

En egen dag för misslyckanden

Varför är det då viktigt att lyfta fram misslyckanden med en egen dag?

– Det handlar, likt i föräldraskapet, om att uppmuntra till att våga pröva på. Erfarenheten måste bli personlig och den här dagen syftar till att få fler att betrakta erfarenhet av misslyckanden som en källa till kunskap.

Misslyckanden är en metod för att lära och för att skapa kunskap. På samma sätt som man utför experiment i ett laboratorium, eller tränar i en idrottsklubb.

Daniel Hjorth, professor på Handelshögskolan i Köpenhamn

Det här med att misslyckas behöver avdramatiseras, enligt Daniel Hjorth. Han anser att även om man misslyckats så ska man inte bli stigmatiserad.

– Misslyckanden är en metod för att lära och skapa kunskap. På samma sätt som man utför experiment i ett laboratorium, eller tränar i en idrottsklubb. Misslyckande är den främsta metoden för att lära oss någonting nytt.

Penicillinet och Wasaskeppet

Till Daniel Hjorths egna favoritmisslyckanden hör penicillinet – och Wasaskeppet.

– Det är svårt att förbigå penicillinet. Det är ett mycket bra exempel och ett otroligt viktigt misstag. Just nu håller vi på att förändra penicillinets kapacitet för att kunna ersätta en rad antibiotikastammar och det pågår säkert en enorm massa misslyckanden i jakten på ny penicillin.

Wasaskeppet i Stockholm.
Bildtext Wasaskeppet. Ett stort misslyckande på 1600-talet men dagens mest framgångsrika museum i Sverige.
Bild: Copyright � Daniel Protiwa, All Rights Reserved. Detta f�lt f�r inte �ndras eller raderas enligt 6 kap enligt lag (1960:729)

– Wasaskeppet är å sin sida ett grandiost misstag. Man seglar ut på jungfruresa från Stockholm med stor publik och så välter fartyget vid första vindpusten. Det misslyckandet är idag det mest lyckade museet i Sverige.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln