Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den saudiska kronprinsen låter kvinnor köra bil men kränker också mänskliga rättigheter och tar initiativ till krig

Från 2018
Mohammed bin Salman
Bildtext Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.
Bild: YURI KOCHETKOV

Den saudiarabiska kronprinsen Mohammed bin Salman har figurerat i medierna på grund av sina försök att modernisera Saudiarabien och luckra upp gamla traditioner. Till de kändaste reformerna hör beslutet att låta kvinnor ta körkort. Men de mörka sidorna av hans styre talas det mindre om.

Kvinnor får numera också vistas på idrottsarenor och delta i olika arbeten. Också kvinnliga sångare får hålla offentliga konserter.

Men kvinnorna hade knappt hunnit sätta sig bakom ratten innan det vidtogs nya kraftåtgärder mot dem. Den saudiska regimen samlade ihop en mängd kvinnorättsaktivister och fängslade dem.

Kronprinsen nu i fokus på grund av försvunnen journalist

I veckan har prisen åter igen hamnat i rampljuset på grund av den saudiska journalisten Jamal Khashoggis öde.

Enligt turkiska myndigheter har ljud- och videoinspelningar bevisat att Khashoggi torterades och mördades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober.

Khashoggi var kolumnist på Washington Post och en frän kritiker av det saudiska kungahuset och framför allt av den mäktige kronprinsen Mohammed bin Salman.

Krönikorna i Washington gav inte den "rätta" bilden

Om det är Saudiarabien som står bakom Khashoggis försvinnande - och det förmodade mordet på honom - måste det ha godkänts av monarkins ledning.

Bitte Hammargren är Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige, FOI. Hon säger att de uppgifter som finns nu tyder på att Jamal Khashoggi skulle ha förhörts, torterats och mördats.

Journalisten Jamal Khashoggi har under sin exil i USA profilerat sig som en frän kritiker av den saudiska kronprinsen Mohammad bin Salman. Är det orsaken till att Khashoggi försvann?

– Ja, det tror jag eftersom Khashoggi var en tidigare regimlojalist och jobbade nära viktiga personer i kungahuset. Han var tidigare medierådgivare till en saudisk underrättelsechef, och han har också haft andra höga poster. Han stod till exempel mycket nära Saudiarabiens rikaste man.

Jamal Khashoggi gick i exil 2017 när Mohammed bin Salman blev kronprins. Det var då han också blev kolumnist för Washington Post.

– Nu kunde han nå hela världen - inte minst amerikanska beslutsfattare. Han presenterade en bild som gick helt emot den PR-bild som den saudiska kronprinsen hade försökt föra ut.

– Han kritiserade kriget i Jemen, isoleringen av Qatar och det faktum att exempelvis kvinnorättsaktivister greps.

Allt fler människorättsaktivister har fängslats

Den 31-åriga Mohammed bin Salman - också kallad MBS - utsågs i fjol överraskande till kungadömets kronprins. När han tillsattes var han ett av de otaliga barnbarnen till Saudiarabiens gamla patriark - och en tämligen okänd person.

Tanken är att han så småningom också ska ta över tronen i Saudiarabien. Men redan i dag har han stor makt.

Trots utlovade reformer har arresteringar och förföljelserna av människorättsaktivister ökat under Mohammed bin Salmans tid vid makten.

Bristande respekt för mänskliga rättigheter i Saudiarabien

Muhammad bin Salman och Donald Trump i Vita huset.
Bildtext Kronpris Mohammed bin Salman och Donald Trump i Vita huset. Bitte Hammargren tror att mordet på journalisten Jamal Khashoggi kan påverka USA relation till Saudiarabien. – Det blir nog omöjligt för Trump att ha "business as usual". Någonting kommer att förändras, men det återstår att se hur stora de förändringarna blir. Det beror dels på vilken diplomatisk lösning som Turkiet och Saudiarabien kommer fram till, och dels på det spel som pågår mellan Turkiet och USA i den här frågan.
Bild: EPA-EFE

Amnesty International och Human Rights Watch kritiserar kontinuerligt den saudiska regeringen för dess kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Prinsen gjorde omfattande utrensningar i kungahuset

I november 2017 gav prins MBS order om omfattande utrensningar i kungahusets mäktiga toppskikt. Då lät han gripa medlemmar i den saudiska kungafamiljen, ämbetsmän och ministrar. Kronprinsen hade strax innan bildat en egen antikorruptionskommitté.

Demonstranter som klätt ut sig till kronprins  Mohammed bin Salman protesterar utanför den saudiska ambassaden i Washington och kräver rättvisa för den försvunna journalisten Jamal Khashoggi
Bildtext Demonstranter som klätt ut sig till kronprins Mohammed bin Salman protesterar utanför den saudiska ambassaden i Washington och kräver rättvisa för den försvunna journalisten Jamal Khashoggi
Bild: AFP / Lehtikuva

Prinsen säger att han vill öppna landet för utländska investeringar - men samtidigt blir också affärsmän gripna och fängslade.

Startade krig som 29-årig försvarsminister

Kronprinsen stod också bakom interventionen i grannlandet Jemen - det fattigaste landet i arabvärlden. Som världens yngsta försvarsminister tog han som 29-åring initiativ till de krigshandlingar som riktades mot shiitiska rebeller i Jemen. Det blodiga kriget pågår fortfarande.

Enligt FN:s bedömningar har minst 10 000 människor dödats i samband med konflikterna i Jemen. Där pågår också världens största humanitära kris. Civila plågas av hunger och sjukdomar, bland annat kolera. Läget har förvärrats av Saudiarabiens blockad av hamnar i Jemen.

Barn i ett temporärt läger i Jemen den 25 augusti 2018
Bildtext Omvärlden har kraftigt kritiserat den av Saudiarabien ledda koalitionen som utför flygräder mot civila områden i Jemen. Landet är arabvärldens fattigaste.
Bild: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Koalitionen hävdar att Iran hjälper rebellerna med vapen som sedan avfyras mot Saudiarabien - något som Iran förnekar.

För prinsen utgör kriget i Jemen en del av kampen mellan Saudiarabien och Iran framtid i Mellanöstern.

När prinsen blivit tillfrågad om hur han ser på oron över civila offer har han svarat: "Misstag sker i alla krig".

Hur ska man se på Saudiarabien?
- Läget är svårt för Saudiarabien just nu. Frågan är hur prinsen ska komma ut ur allt detta utan att tappa ansiktet nu när Turkiet har vridit åt kniven bit för bit.

- Samtidigt har vi ett läge där Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan inte personligen anklagar den högsta saudiska ledningen för att vara bakom den här historien. Erdogan försöker antyda att det kan vara fråga om "den djupa staten" - alltså att det kan vara andra som har verkat.

Kronprins Muhammad bin Salman, Fifas president Gianni Infantino och Rysslands president Vladimir Putin på fotbolls-vm:s första match som spelades mellan värdlandet Ryssland och Saudiarabien.
Bildtext Kronprins Mohammed bin Salman, Fifas president Gianni Infantino och Rysslands president Vladimir Putin på fotbolls-vm:s första match som spelades mellan värdlandet Ryssland och Saudiarabien.
Bild: EPA-EFE / Alexei Druzhinin / Sputnik / Kremlin

Källor: Al-Jazira, The Washington Post

Fakta om Saudiarabien

Diskussion om artikeln