Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inga nya observationer av vargen i Korsholm

Från 2018
En varg på nära håll
Bild: Mostphotos

Det har inte gjorts några nya observationer av vargen som i tisdags sågs mellan Vikby industriområde och Rimalvägen i Korsholm. Polisens tillstånd att fördriva vargen går ut idag, fredag.

I tisdags observerade ett par jägare en varg i skogen mellan Vikby industriområde och Rimalvägen. Vargen fördrevs och det är oklart var den nu befinner sig.

Polisen har gett tillstånd till att fördriva varg som rör sig i området Sundom, Solf, Tölby, Toby, Helsingby och Rimal i Vasa och Korsholm.

Fördrivningsbeslutet går ut idag, den 12 oktober.

Krävs att vargen är mindre än 100 meter från bebyggelse

Kjell Friberg, rovdjurskontaktperson i Tölby, säger att inga fler observationer har gjorts. Spår har man sett men de uppskattas ha varit mellan 12 och 24 timmar gamla.

- De ska bara vara några timmar gamla för att det ska löna sig. Lägg då till att det tar en bra stund att mobilisera folk, säger Friberg.

För att man ska få tillstånd till att fälla vargen krävs att vargen först ska fördrivas tre gånger. För att få fördriva vargen krävs att någon ser vargen mindre än 100 meter från bebyggelse.

Älgjakten inleds på lördag

Även om fördrivningsbeslutet går ut idag hoppas Friberg att polisen är smidiga med att bevilja ett nytt lov vid behov.

På lördag 13 oktober inleds älgjakten i hela landet. Då kan det bli knepigt om någon får syn på varg.

- Det är inte så där bara att sticka från sitt pass. Men det är klart, jaktledaren kan blåsa av jakten om läget är akut, säger Friberg.

Diskussion om artikeln