Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lagmansgården flyttar till Pirilö i Jakobstad

Från 2018
Uppdaterad 12.10.2018 13:47.
Lagmansgården.
Bildtext Arkivbild från Lagmansgården.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Det blir ett nytt skolhem i Pirilö i Jakobstad. Målet är att Lagmansgården, som i dag verkar i Pedersöre, ska flytta in i de nya utrymmena inom tre år.

Olika alternativ för Lagmansgårdens framtid har varit på bordet. I slutet av augusti tackade statliga Senatsfastigheter nej till Pedersöre kommuns erbjudande om att bygga ut den nuvarande Lagmansgården i Östensö.

Fler platser och större personal

Nu står det klart att det blir ett nybygge i Pirilö i Jakobstad.

Orsaken till valet av plats är att Senatsfastigheter äger ett 12 hektar stort område i Pirilö, av vilka två hektar skulle vikas för den nya Lagmansgården.

Det aktuella området ligger längs Gamla Pirilövägen i Jakobstad.

Divisionsdirektör Tuomas Pusa har tidigare sagt att staten inte behöver investeringspengar. Det man behöver är en bra plats.

Och nu har man alltså bestämt sig.

Skolhemmet, inklusive skola och boendeenhet, kunde bli 2 400 kvadratmeter stort och ha tjugo elevplatser, vilket är en ökning från de nuvarande femton platserna.

Personalstyrkan skulle öka från trettio till fyrtio personer.

Staten satsar upp till nio miljoner euro

Enligt Jari Auer, kundchef vid Senatsfastigheter, närmar sig satsningen nio miljoner euro.

- Vår förhoppning är att bygga en modern och funktionell enhet som kan fungera som modell för resten av landet, säger Auer i ett pressmeddelande.

Anne Ekstrand, stadsdirektörens ersättare i Jakobstad, välkomnar Lagmansgården. Stadsplanearkitekt Pekka Elomaa upplever tre år som en realistisk tidtabell.

- Tidtabellen klarnar efterhand. Detaljplaneringen har inte börjat ännu, och den processen tar ungefär ett år från att arbetet startat, säger Elomaa.

Ett informationstillfälle för allmänheten planeras till innan årsskiftet.