Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pälsdjursuppfödarnas förbund: Brittisk journalist och aktivister smygfilmade österbottniska pälsfarmer

Från 2018
Uppdaterad 12.10.2018 17:26.
Rävar i burar i pälsfarm
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Det har skett intrång på två pälsfarmer i de österbottniska landskapen i början av oktober, skriver Finlands pälsdjursuppfödares förbund i ett pressmeddelande.

Den ena pälsfarmen ligger i Österbotten och har över 12 000 minkar och den andra ligger i södra Österbotten och har omkring 2 000 rävar och finnsjubbar.

Enligt pälsdjursuppfödarnas förbund är det aktivister och en brittisk journalist som brutit sig in på farmerna. Intrången har skett nattetid och förövarna har smygfilmat farmerna.

Pälsfarmarna säger sig ha polisanmält händelserna.

Materialet verkar inte ännu ha publicerats

- Vad vi vet har aktivisterna inte publicerat sitt material någonstans men vi vill inte vänta tills de gör det utan vi vill ge vår syn på saken nu. Vi har inget att dölja, säger Olli-Pekka Nissinen, kommunikationschef vid pälsdjursuppfödarnas förbund.

Enligt Nissinen syntes de ovälkomna gästerna på farmernas övervakningskameror och aktivisterna tog senare kontakt med förbundet för att ställa frågor om det de hittat på farmerna.

- Vi bad dem om koordinater för farmerna och kunde då säkerställa att det handlade om två av våra certifierade farmer, säger Nissinen.

Nissinen vill inte avslöja namnet på aktivisterna eller om de tillhör någon organisation.

"Aktivisterna bryr sig inte om riskerna för djuren"

Enligt pälsdjursuppfödarnas förbund har intrången orsakat stress och lidande för djuren.

- De har bland annat fått ficklampor riktade mot ansiktet och blivit stressade, säger Nissinen.

Djuren har också utsatts för sjukdomsrisker på grund av intrången, säger han. Till exempel plasmasytos är ett virus som drabbar bland annat minkar och det sprids lätt.

Enligt Olli-Pekka Nissinen har båda de utsatta farmarna upplevt ångest på grund av intrången.

- De vill inte komma ut med sina namn eftersom de bor på mindre orter.

Säger sig ha sett döda och skadade djur

Enligt pälsdjursuppfödarnas förbund säger aktivisterna att det funnits fyra döda minkar och några skadade djur på den ena farmen.

Aktivisterna säger också att de sett några minkar utöva kannibalism på varandra och bita varandra.

På farmen med räv och finnsjubbar säger aktivisterna att de sett stora rävar med sår eller skador i ögonen och på benen, enligt pälsdjursuppfödarnas förbund.

Veterinär: Väldigt låg dödlighet

Enligt förbundets veterinär Johanna Korpela kan det på en farm med tusentals produktionsdjur finnas något djur som plötsligt insjuknar, trots att pälsfarmarna gör sitt bästa.

- Fyra döda minkar av över 12 000 innebär en dödlighet på 0, 033 procent, vilket är under de typiska siffrorna för produktionsdjur, säger Korpela i pressmeddelandet.

När det gäller storleken på rävarna har förbundet och pälsfarmarna ifjol gjort upp ett åtgärdsprogram, säger Korpela.

Vid Österbottens polisinrättning kunde man inte åtminstone ännu på fredagseftermiddagen bekräfta att någon polisanmälan om intrång på pälsfarmer kommit in.

Diskussion om artikeln