Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Nya Akademiens alternativa litteraturpris 2018 till Maryse Condé

Från 2018
maryse condé
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Den svenska Nya Akademiens alternativa litteraturpris 2018 delades ut vid Stockholms huvudbibliotek på fredag. Priset går till författaren Maryse Condé från Guadaloupe.

I motsats till Svenska Akademien, där en liten grupp väljer Nobelprisvinnaren, har gruppen valt en öppnare process där bibliotekarier i hela Sverige har fått föreslå pristagare.

Sedan fick alla som velat delta i omröstningen via webben; drygt 30 000 personer deltog.

En expertjury nominerade fyra författare som hade röstats fram. Det var författarna Haruki Murakami, Neil Gaiman, Maryse Condé och Kim Thúy, men Murakami avböjde nomineringen.

Gruppen bakom priset grundades av journalisten och författaren Alexandra Pascalidou efter beslutet att Svenska Akademien inte delar ut något Nobelpris i litteratur i år på grund av skandalerna.

I sitt tal vid prisutdelningen sade Pascalidou att hon kände stor skam över att litteraturpriset drabbades av skandalerna kring Svenska Akademien, och beslöt att ta initiativ till ett alternativt pris.

- Sedan inbjöd vi världen, alla som älskar litteratur fick vara med och rösta och vi lyckades åstadkomma en riktig folkrörelse, sade Pascalidou i sitt tal vid prisutdelningen.

Personerna bakom det alternativa priset anser att "litteraturen hör ihop med demokrati, öppenhet, empati och respekt - inte privilegier, jäv, arrogans och sexism".

Litteraturpriset delas ut i Stockholm den 9 december, dagen innan den stora Nobelfesten. Den Nya Akademien lägger ner sin verksamhet efter prisutdelningen.

Diskussion om artikeln