Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Peter Waltonen vill skapa framtidens Uber för IT-tjänster

Från 2018
Uppdaterad 14.10.2018 08:36.
Peter Waltonen.
Bildtext Peter Waltonen jobbar till vardags som ICT-ansvarig och lärare vid yrkesskolan Inveon i Borgå.
Bild: Yle / Hedvig Sandell

Den 11 oktober avgjordes företagartävlingen Uplift 2018 i Borgå. Där tävlade olika företag och företagsidéer om en vinstpott värd närmare 30 000 euro. Peter Waltonen med appen IT-Apu vann serien för företagsidéer.

– Idén går ut på att vem som helst ska kunna få hjälp med IT-relaterade problem. Det här kan de göra via en webbplats eller telefonapplikationen IT-Apu, förklarar Waltonen.

Via tjänsten kan vilka IT-kunniga personer som helst erbjuda hjälp åt personer som behöver den. Planen är ändå att på längre sikt också kunna anställa IT-personal.

Kunderna betalar för IT-servicen direkt via appen. Merparten av intäkterna går till personen som utfört själva jobbet och resten hamnar i företagets kassa.

Till exempel studerande och arbetslösa kan tjäna pengar via den här appen. Senare hoppas vi också kunna locka företag till vår plattform.

Peter Waltonen

Hur stor andel av intäkterna de IT-kunniga kommer att få för varje arbetsuppdrag är ännu inte fastslaget, säger Waltonen. Det rör sig ändå omkring 60–75 procent.

Den återstående andelen på 15–20 procent går till företaget.

– Till exempel studerande och arbetslösa kan tjäna pengar via den här appen. Senare hoppas vi också kunna locka företag till vår plattform.

Fyller ett tydligt behov

Peter Waltonen jobbar till vardags som ICT-ansvarig och lärare vid yrkesskolan Inveon i Borgå. Han driver samtidigt IT-bolaget DPI Service Ab och skriver som bäst också sitt slutarbete vid yrkeshögskolan Haaga-Helia.

Appidén uppstod när Waltonen märkte att han själv inte hinner erbjuda all den IT-service som efterfrågades av DPI Service Ab.

– Jag tror att en app skulle underlätta den här situationen. Eftersom den samlar människor med IT-kunskap kan problemen snabbt åtgärdas.

Waltonen tror också att det finns ett stort behov av den här tjänsten.

– Har du problem med din dator måste du i vanliga fall föra den till en databutik. Här i Borgå finns det till exempel ingen databutik i centrum. Det kan det vara problematiskt för kunden att transportera en tio till femton kilogram tung dator till något ställe utanför centrum.

Inom två år hoppas jag att appen ska användas i 30–40 finländska städer. Efter det satsar vi på att etablera oss i de nordiska länderna och sedan kanske i resten av världen.

Peter Waltonen

Via appen IT-Apu får kunden alltså IT-hjälpen hem till sig istället för att själv behöva ta sig till en databutik.

Andelen tunga stationära datorer är heller inget som Waltonen tror kommer att minska.

– De stationära datorerna är byggda så att de går att uppdatera. Har du en bärbar dator måste du istället köpa en ny. Att reparera en gammal dator istället för att köpa en ny främjar också den hållbara utvecklingen.

Inte heller den ökade IT-kunskapen bland yngre personer, tror Waltonen, kommer att minska efterfrågan på IT-tjänster.

– Jag har märkt att ungdomar ofta kanske inte kan lika mycket som de tror. De har grundkunskaper men när något går sönder brukar de oftast inte kunna fixa det själv.

Hoppas på att appen inom två år används i 30–40 finländska städer

Priset, med ett värde på närmare 30 000 euro, som Waltonen vann i företagartävlingen Uplift 2018, menar han att är av stor betydelse.

– I det ingår till exempel juridisk hjälp och en plats i företagarcentret Cospace i Borgå. 2 500 euro går dessutom direkt till marknadsföring.

Nu är det alltså bara att skrida till verket.

– Webbsidan är aktiverad och appen lanseras nästa månad. Två personer är också redan anställda.

Jag vill kunna hjälpa andra.

Peter Waltonen

Till en början kommer företaget endast att erbjuda IT-tjänster i Östra Nyland. Waltonen hoppas ändå kunna expandera.

– Inom två år hoppas jag att appen ska användas i 30–40 finländska städer. Efter det satsar vi på att etablera oss i de nordiska länderna och sedan kanske i resten av världen.

Namnet IT-Apu, medger Waltonen, skulle i sådana fall förstås behöva ändras.

Det enda konkreta målet som Waltonen har med IT-tjänsten är att i framtiden enbart kunna livnära sig på dess intäkter. Utöver det vill han helt enkelt kunna bidra till samhället.

– Jag vill kunna hjälpa andra.

De största utmaningarna, tror Waltonen, är att komma igång och att nå ut till kunderna.

– Marknadsföringen måste vi verkligen satsa hårt på.