Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Man som erkände mordet på bulgarisk journalist häktades i Tyskland - "Inga politiska motiv"

Från 2018
Den mördade tv-journalisten Viktoria Marinova begravdes i sin hemstad Rusen på fredag
Bildtext Den mördade tv-journalisten Viktoria Marinova begravdes i sin hemstad Rusen på fredag
Bild: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Polis i Tyskland har häktat en bulgarisk man som misstänks ha mördat och våldtagit den bulgariska tv-journalisten Viktoria Marinova

Den 30-åriga Marinovas kropp påträffades i lördags på en stig nära staden Rusen där hon hade misshandlats, våldtagits och strypts.

Den misstänkte 21-årige mannen greps på begäran av bulgariska myndigheter, som säger att de har bindande bevis mot honom och vill ha honom utlämnad.

Mannen medger att han angrep Marinova nära hennes hemstad Rusen, men att meningen inte var att våldta eller råna henne.

Inga politiska motiv

Mannen erkände att han var drog- och alkoholpåverkad då han hamnade i gräl med en okänd kvinna i en park.

Han hävdar att han slog kvinnan och slängde henne i en busk, men "förnekade att avsikten var att döda henne."

Flera hundra anhöriga, vänner och kolleger deltog i begravningen
Bildtext Flera hundra anhöriga, vänner och kolleger deltog i begravningen
Bild: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Enligt bulgariska åklagare verkar det som om mordet på Marinova inte hade något att göra med hennes arbete som journalist.

Åklagaren utgår i stället från att mordet var en spontan attack vars mål var att misshandla henne sexuellt.

Premiärministern kritisk

Mordet har chockerat Bulgarien och väckt stor uppmärksamhet utomlands, eftersom Marinova var den tredje journalisten som har mördats i Europa under det senaste året.

Premiärminister Bojko Borisov är kritisk mot internationella organisationer och människorättsgrupper, som misstänkte att mordet kunde ha politiska motiv eller med hennes brottsjournalistik att göra.

- Jag har läst monstruösa saker om Bulgarien på tre dagar. Inget av det är sant och vi som land förtjänar inte att smädas så här, klagade premiärministern.

Begravningsceremonin hölls i den ortodoxa katedralen i Rusen
Bildtext Begravningsceremonin hölls i den ortodoxa katedralen i Rusen
Bild: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

EU-kommissionens viceordförande Frans Timmermans hörde till dem som misstänkte politiska motiv.

- Chockad över det förfärliga mordet på Victoria Marinova. En modig journalist är igen offer i kampen för sanning och mot korruption, skrev Timmerman på Twitter i söndags.

- Unesco, FN:s organisation för kultur, utbildning och vetenskap, tog också ställning då den klagade över att "attacker mot journalister undergräver den grundläggande mänskliga rättigheter som yttrande- och pressfrihet.

Pressfriheten i Bulgarien rankas som en av de lägsta i EU-länder och enligt Reportrar utan gränser är Bulgarien på 111 platsen av 180 länder vad gäller pressfriheten.

Våld mot kvinnor vanligt

Journalistorganisationer i Bulgarien klagar över att de arbetar under hårt tryck från lokala affärsmän och politiker vilket ofta leder till självcensur bland journalister.

Många medieexperter i Bulgarien var genast skeptiska till ett politiskt motiv eftersom Marinova inte var känd som en undersökande journalist.

Våld mot kvinnor är däremot vanligt i Bulgarien enligt landets Helsingforskommitté har 19 kvinnor mördats så här långt i år, oftast som till följd av sexuellt våld.

Flera hundra anhöriga, bland dem hennes 7-åriga dotter, vänner och kolleger deltog på fredagen i Marinovas begravning i Ruse vid Donau.

Diskussion om artikeln