Hoppa till huvudinnehåll

X3M

I säng med Ronja & Taika - podden som krossar patriarkatet och gör det med pyjamasen på

Från 2018
Taika Mannila och Ronja Stanley i en säng
Bildtext Taika Mannila och Ronja Stanley har poddat tillsammans tidigare och tror att det gett dem lika mycket som flera år av terapi.
Bild: Yle

I säng med Ronja & Taika är en ny podd om två unga konstnärers liv. Den är öppen, ärlig och ibland pinsamt intim. I alla fall för Ronja Stanley och Taika Mannila.

I det första avsnittet av podden diskuterar Ronja och Taika varför män i musikindustrin tycker att man måste förtjäna respekt. Måste man vara Beyoncé för att bli tagen på allvar?

Vem är då egentligen Ronja och Taika? Ronja Stanley är musiker och jobbar med nytt material i höst. Taika Mannila är illustratör och DJ.

Varför gör ni en podd?
- Vi ville göra det obekväma bekvämt - tala ut om saker som tidigare känts tabu. Det är extremt terapeutiskt. Vår vänskap bygger också väldigt mycket på kreativt samarbete och vår podd är ett perfekt exempel på det, säger Ronja.

- Om ingen annan ger en plats att tala och tänka högt om det man vill så måste man själv försöka skapa en plattform för snacket och tankarna. Vi har med hjälp av vår podd lärt oss så mycket av varandra och oss själva att det säkert står för flera års terapi, berättar Taika.

- Vi startade podden med själviska mål - vi ville få tala till punkt om alla de tankar och åsikter som tystats ner av folk i vår omgivning, säger Taika.

Vem är er största girlcrush?
- Jag kan svara Rihanna för Taikas del - min största girlcrush står just nu emellan Tiffany Haddish och Robyn, säger Ronja.

- Haha, tack Ronja du har rätt. Men girlcrush är också ett lite problematiskt ord för jag tycker att en girlcrush är en crush. Helt lika seriös och hot, säger Taika.

Taika Mannila och Ronja Stanley i en säng.
Bildtext Taika och Ronja började podda för att få prata utan att bli nedtystade.
Bild: Yle

Lyssna på det första avsnittet

Ronja, vad är det bästa med Taika?
- Vårt kreativa sparrande och hur hon villkorslöst prisar och lyfter upp andra. Hon är dessutom skitbegåvad och asrolig, men det var väl ingen nyhet, säger Ronja.

Taika, vad är det bästa med Ronja?
- Ronja är en av de mest rättvisa typer jag någonsin träffat. Att jobba och att få vara vän med någon som hela tiden försöker förvandla världen till en bättre plats på ett soft sätt är så nice, säger Taika.

- Dessutom är Ronja en sjukt begåvad musiker och komiker. Om man har turen att få umgås med Ronja så har man aldrig tråkigt och man kan lita på att man har en riktig vän som gör allt för att hjälpa en själv att leva livet, svarar Taika.

Vilken är er favoritpyjamas?
- Nakupelle såklart, svarar Ronja.

- Just nu min killes boxers. Planerar att sno alla hans underkläder. Så bekväma, svarar Taika.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln