Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mercedesjunioren Russell tar steget upp till formel 1: ”Högt ansedd bland stallen”

Från 2018
George Russell knyter näven
Bildtext George Russell har haft stora framgångar i formel 2 den här säsongen.
Bild: imago/Action Plus/ All Over Press

Britten George Russell får chansen i formel 1. 20-åringen har skrivit på ett mångårigt kontrakt med Williams. Jag kan knappt vänta på att säsongen kör igång i Melbourne, säger han.

Ryktena har florerat en längre tid. Att George Russell skulle ta steget upp till formel 1 och köra för Williams. Så blir det också från och med nästa säsong bekräftar stallet.

– Det är en stor ära att få bli en del av Williams. Jag ser verkligen fram emot att börja jobba och ta mina första steg som en formel 1-förare. Jag kan knappt vänta på att säsongen kör igång i Melbourne, säger han i ett pressmeddelande.

Russell som tillhör Mercedes juniorprogram har gjort en stark säsong i formel 2 och leder mästerskapet inför den sista tävlingshelgen i Abu Dhabi. Förutom att tävla i den lägre serien har han också varit testförare för Force India den här säsongen.

– Vi har alltid försökt utveckla unga talanger i Williams och där passar George in perfekt. Han är redan högt ansedd bland stallen och han är en förare vars karriär vi följt under en tid, säger stallchefen Claire Williams.

Vem blir stallkamrat?

Vem som blir Russells stallkamrat nästa säsong är fortfarande oklart. Sergej Sirotkin skrev förra året på ett mångårigt kontrakt med Williams men det är oklart om hans finansiärer är redo att pumpa in mer pengar i stallet.

Fast inget än är bekräftat så lär Lance Stroll lämna Williams för Force India. I Williams finns också testföraren Robert Kubica som hoppas på en comeback som tävlingsförare.

Russells kontrakt med Williams betyder också att Esteban Ocon knappast kommer att tävla i formel 1 nästa säsong. Ocon har tidigare sagt att han sista realistiska chans att få en förarplats var hos Williams.