Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Från 2 till 5,4 miljoner euro – Bergbanan på Kakolabacken försenas och blir dyrare än planerat

Från 2018
Bergbanans spår i Kakolabacken i Åbo.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Bergbanan som byggs vid Kakolabacken i Åbo blir dyrare än planerat. Det visar en färsk utredning som presenteras till stadens beslutsfattare nästa vecka.

Från början har kostnaderna för projektet uppskattats till 2 miljoner euro. Enligt utredningen är summan i själva verket närmare 5,4 miljoner euro.

Rapporten räknar upp flera orsaker som bidragit till den dyrare prislappen. Bland annat har platsen för själva bergbanan flyttats och det har i sin tur lett till ökade material- och byggkostnader.

Själva kabinen för bergbanan blir också större än planerat. Från början var det tänkt att kabinen ska ha rum för högst 25 passagerare men nu räknar man med en kabin för 30 passagerare.

Vy av bergbanans bygge i Åbo, spåren leder upp till Kakolabacken.
Bild: Yle/Peter Karlberg

En större kabin kräver också större plattformer i båda ändorna av banan, skriver staden i ett pressmeddelande.

Arbetet har också orsakat sprickor i berget och det gör att banan tas i bruk först i slutet av januari och inte i december som planerat.

Stadsplanerings- och miljönämnden tar ställning till rapporten på tisdag. Enligt förslaget ska kostnadsökningen antecknas till kännedom. Stadsstyrelsen föreslås räkna med tilläggsfinansieringen i nästa års budget.

Diskussion om artikeln