Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

26 tjänster bort från åländska Paf

Från 2018
Ingången till Pafs kontor
Bildtext Pafs huvudkontor i Mariehamn.
Bild: Owe Sjöblom

26 tjänster försvinner hos det åländska spelbolaget Paf. Det klarnade i dag då resultatet av samarbetsförhandlingarna som pågått i sex veckor blev färdigt. Av dem är det 20 tjänster på Åland och sex i Helsingfors.

18 personer har accepterat ett frivilligt avgångsvederlag och de övriga tjänsterna har försvunnit genom omplaceringar och frivilliga alternativ. Ingen person har sagts upp.

– Det är alltid en uppslitande och negativ process och det är skönt att förhandlingarna är slut, säger vd Christer Fahlstedt.

Nu sker en omorganisation inom bolaget.

– Omorganisationen ska göra oss snabbare och mer konkurrenskraftiga. Det blir tydligare vem som har ansvar för att generera vilka intäkter och det blir ett mer logiskt flöde mellan olika avdelningar, säger Fahlstedt.

Vd Christer Fahlstedt
Bildtext Christer Fahlstedt
Bild: Totte Vesterlund

Tuff tid

Ludvig Winberg är personalrepresentant vid Paf och han säger att det varit en tuff tid.

– Det har varit tryckt stämning och det är aldrig roligt att förlora kolleger, säger han. Fortfarande kan jag tycka att det inte är helt rätt att så många får gå, vi är ändå ett bolag som gör en väldigt stor vinst, så även detta år, säger Ludvig Winberg.

Turbulenta år för Paf

De senaste åren har varit turbulenta för det åländska spelbolaget då det år 2012 uppdagades att en bokförare spelat bort över 800 000 euro av sina kunders pengar på Pafs online-spel. 15 företag drabbades. Efter det har Pafs ansvar diskuterats flitigt i det åländska samhället.

Anonyymi hahmo pelaa rahapelejä Casino Helsingissä.
Bild: YLE/Nella Nuora

Bolagets uppdrag innebär att det ska växa lönsamt internationellt, vara det mest ansvarstagande spelbolaget och samtidigt generera ett överskott som är tillräckligt stort för att de viktiga funktionerna i den tredje sektorn ska fungera.

– De här sakerna är inte helt lätta att kombinera. Förra året skärpte vi våra inställningar för att minska problemspelande, säger Christer Fahlstedt.

Kunderna har under första halvåret 2018 ökat med 15 procent, medan intäkterna sjunkit med 6 procent som en följd av förändringarna.

– De som spelar för mycket spelar något mindre nu och det var ju också det som var avsikten, men för att kunna växa internationellt måste man lägga 30-40 procent av intäkterna på marknadsföring. Därför måste man ha en otroligt effektiv organisation, säger Christer Fahlstedt.

Diskussion om artikeln