Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Megumi har varit försvunnen i Nordkorea i över fyrtio år - föräldrarna för en otröttlig kamp för sin dotter

Från 2019
Fotografi av den till Nordkorea kidnappade japanska Megumi
Bildtext Ett foto taget av Megumi Yokota i Nordkorea, som visades för pressen i Tokyo förra året.
Bild: EPA / Franck Robichon

Vad hände med Megumi Yokota som 1977 kidnappades till Nordkorea? I årtionden har hennes familj sökt svaret i det drama där en ung japanska blev en bricka i ett storpolitiskt spel där det mesta är höljt i dunkel.

Om det hade funnits en flyglinje hade det tagit max tre timmar att flyga från Tokyo till Pyongyang. Längre än så är det inte mellan de två huvudstäderna, men i allt väsentligt kunde de lika gärna ligga på skilda planeter.

Den ena en pulserande megastad som aldrig sover och där folk lever i överflöd. Den andra mörklagd och ödslig med breda boulevarder, knappt några bilar och en befolkning som är hårt prövad av decenniers totalitärt styre där staten kontrollerar varje aspekt av medborgarnas liv.

År 1977 fördes den då trettonåriga japanskan Megumi Yokota mot sin vilja till Pyongyang. Hon rövades bort i hemstaden Niigata en mörk kväll i november då hon var på väg hem från badmintonträningen.

Planen var att hon skulle undervisa nordkoreanska spioner i konsten att bli japaner. Det japanska språket, kulturen, sättet att tänka och att föra sig - ja, allt skulle Megumi lära ut.

Kanske gjorde hon det också under några år, kanske förlikade hon sig med sitt öde.

De är övertygade om att Megumi fortfarande är i livet, men att hon hålls gömd av Nordkorea därför att hon vet för mycket om landets spionorganisation.

Föräldrarnas kamp för att få veta sanningen

Regimen i Pyongyang uppger officiellt att Megumi gifte sig med en sydkoreansk avhoppare och födde en dotter. Men att hon 1993 eller 1994 tog sitt liv, endast 30 år gammal, efter att i flera år ha lidit av depressioner.

Är historien sann eller uppdiktad? Inte sann, säger hennes föräldrar.

Shigeru och Sakie Yokota är båda över 80 och kämpar oförtrutet vidare för att få fram sanningen om sin försvunna dotter.

De är övertygade om att Megumi fortfarande är i livet, men att hon hålls gömd av Nordkorea därför att hon vet för mycket om landets spionorganisation.

Den kidnappade Megumi Yokotas mamma intervjuas, pappa  bakgrunden
Bildtext Mamman Sakie och pappan Shigeru Yokota har i över fyrtio år kampat för att få veta vad som har hänt dottern.
Bild: EPA / Issei Kato

Ekonomiska löften fick Nordkorea att tänka om

I 25 år förnekade regimen i Pyongyang all kännedom om Megumi och andra japaner som försvann spårlöst under 1970- och 80-talet.

Men så plötsligt - efter löften om ekonomiskt bistånd och lättnader i sanktionerna - gjorde de nordkoreanska ledarna hösten 2002 helt om.

Inte bara erkände de att de hade kidnappat 13 japanska medborgare, de lät också några av dem åka hem till Japan igen.

Inte Megumi dock, hon var ju officiellt död och begraven. Men hennes föräldrar lät sig dock inte nöja med regimens förklaringar.

Och när Pyongyang skickade över benfragment för DNA-analys visade det sig att fragmenten omöjligen kunde komma från Megumi. Mystiken tätnade.

Under åren som gått har hoppet tänts och släckts om vartannat.

Rykten avlöste varandra och USA kopplades in

Rykten gick om att Megumi synts i andra länder eller dykt upp på bilder som bevisligen var tagna efter hennes påstådda bortgång.

Megumis föräldrar kämpade vidare för att bringa klarhet.

De reste till Washington och träffade USA:s dåvarande president George Bush och höll ett anförande inför den amerikanska kongressen. De bloggade, skrev böcker, uppvaktade politiker och medverkade i TV.

Under åren som gått har hoppet tänts och släckts om vartannat. Herr och fru Yokotas dotter har blivit en bricka i ett storpolitiskt spel där det mesta är höljt i dunkel.

Ibland, när Nordkorea velat vinna fördelar, har det kastats ut några lockbeten - en skolväska eller en anteckningsbok har "påträffats" och lämnats över till föräldrarna som ett tecken på god vilja.

I gengäld har Nordkorea erhållit bistånd eller eftergifter i förhandlingarna.

Presidente George W Bush och de anhöriga i Vita Huset år 2006
Bildtext President George W Bush tog emot de anhöriga i Vita Huset år 2006
Bild: EPA / G. Fabiano

Ingen förändring heller under Kim Jong-Un

Det fanns tecken på att Nordkorea skulle öppna sig mot omvärlden i samband med att Kim Jong-Un tog över makten efter sin far i december 2011. Han blev då den tredje regenten i en av världens få politiska dynastier.

Till en början verkade det lovande, och unge Kim antydde både politiska och ekonomiska reformer.

Ganska snart återföll han dock i de fåror som trampats upp av hans far och farfar före honom.

Men där företrädarna rönt föga framgång, trots intensivt arbete, lyckades Kim Jong-Un med att framställa både kärnvapen och fungerande långdistansrobotar. Maktambitionerna fick sig en ordentlig boost och Kim drog sig inte för att hota ärkefienden USA med kärnvapen.

Japansk oro för relationen mellan USA och Nordkorea

Donald Trump svarade med att USA skulle “förgöra" Nordkorea om landet vågade sig på en attack.

I somras hade de bägge ledarna sansat sig tillräckligt för ett historiskt toppmöte och även om inte särskilt mycket konkret kom ut av samtalen i Singapore så har en dialog i alla fall inletts.

Tokyo fruktar att frågan om de bortförda japanerna - bland dem Megumi Yokota - ska komma i skymundan

Från japansk sida ser man viss oro på utvecklingen.

Inte så att man inte vill ha ett fredligare Nordkorea och en fungerande relation länderna emellan.

Snarare handlar det om att Tokyo fruktar att frågan om de bortförda japanerna - bland dem Megumi Yokota - ska komma i skymundan om USA och Nordkorea normaliserar sina relationer.

Pyongyang skulle då inte längre ha någon egentlig anledning att förhandla med Japan.

Kidnappade Megumis bröder håller upp foton av henne
Bildtext Megumi Yokotas bröder Testuva (tv) och Takuya tittar på ett gammalt familjefoto av sin syster.
Bild: EPA-/Franck Robichon

Svår fråga också för japanska politiker

Japans premiärminister Shinzo Abe har lovat de anhöriga att frågan om de bortförda japanerna har högsta prioritet, men detta kan visa sig vara ett löfte som det blir svårt att leva upp till.

USA är Japans absolut viktigaste allierade och har lovat skydda Japan vid händelse av krig.

Att stöta sig med Washington skulle kunna bli ödesdigert för Abe och kanske har han inget annat val än att inrätta sig ledet om Donald Trump bestämmer sig för att bli kompis med Kim på riktigt.

Hemma i lägenheten i Kawasaki följer paret Yokota händelseutvecklingen noga. Bredvid TV:n står ett inramat fotografi på en leende flicka i gymnastikkläder.

Text: Jon Thunqvist, Tokyo

Diskussion om artikeln