Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ingen paradox att #metoo blev stort i jämställda Sverige - i Danmark blev #metoo ett marginellt fenomen

Från 2018
Uppdaterad 12.10.2018 19:41.
En talare och hundratals mänskor som lyssnar på Sergels torg i Stockholm.
Bildtext Manifestationen mot sexuella trakasserier samlade tusentals personer på Sergels torg i Stockholm förra hösten.
Bild: Mostphotos / Hans Christiansson

#Metoo har fått väldigt olika genomslag i Norden. I Sverige blev rörelsen mycket stor och det förklaras bland annat av hög medvetenhet om jämlikhetsfrågor. I Norge var det mycket fokus på politikers sextrakasserier och i Danmark fick rörelsen aldrig luft under vingarna.

Sverige lyfts ofta fram som det land där #metoo-rörelsen har fått störst genomslag i hela världen. Det har publicerats över 60 upprop från olika branscher och #metoo har genomsyrat samhällsdebatten det senaste året.

Den stora krisen och alla skandaler i Svenska Akademien har också sin upprinnelse i #metoo. För knappt två veckor sedan kom den första juridiska domen i spåren av #metoo, då den så kallade kulturprofilen dömdes för våldtäkt.

Hillevi Ganetz
Bildtext Professor Hillevi Ganetz, vid Stockholms universitet, är övertygad om att #metoo kommer att beskrivas som en revolution i framtidens historieböcker.
Bild: Jessica Arneback / Stockholms Universitet

Professor Hillevi Ganetz vid Stockholms universitet förklarar #metoos stora genomslagskraft med samarbetet mellan sociala och traditionella medier.

- I Sverige blev det en god spiral. De traditionella medierna publicerade sådant som man hade arbetat fram i de sociala medierna. Det har lett till mera uppmärksamhet och fler har blivit inspirerade att göra egna upprop, säger Ganetz.

Sexuella trakasserier var länge något som alla tänkte att hör till livet

Ganetz är medieforskare, med inriktning på genus, och hon har också följt med hur #metoo har tagits emot i Danmark.

- Där blev det väldigt liten medieuppmärksamhet. Uppropen publicerades på tidningarnas kultursidor, men sedan ledde det inte vidare därifrån.

Politikers sextrakasserier sparkade igång #metoo i Norge

I Norge kom #metoo-rörelsen inte lika snabbt igång som i Sverige, men i december ifjol blev det väldigt stort fokus på #metoo i de norska tidningarna.

Vi har inte haft de samma offren, men genomslaget har varit stort i Norge

En högt uppsatt politiker i Arbeiderpartiet anklagades för sexuella trakasserier och avgick några veckor senare. Senare avgick också två andra politiker, från Fremskrittspartiet och Høyre.

- Det var en lång period som #metoo höll sig på den politiska dagordningen, säger frilansjournalisten Marte Vike Arnesen.

Marte Vike Arnesen
Bildtext Marte Vike Arnesen har varit med i ett forskningsprojekt som granskat mediebevakningen av #metoo i Norge.
Bild: Marte Vike Arnesen

Arnesen har också varit med i ett forskningsprojekt som granskat mediebevakningen av #metoo i Norge.

- Vi har inte gått på person på samma sätt som i Sverige. Vi har inte haft de samma offren, men genomslaget har varit stort i Norge, det tror jag att alla är eniga om, säger Arnesen.

Det är många som tycker att #metoo har kidnappats av medierna, av någon slags medielogik att det måste finnas ett namn att hänga upp storyn på

I Norge är det bara de tre politikernas namn som har publicerats i traditionella medier och det tycker Arnesen att är bra. Istället har rörelsen koncentrerat sig på de strukturella problemen.

- Arbetsplatser och politiska partier har insett att de måste arbeta aktivare för att motverka sexuella trakasserier. Det har handlat mera om rutiner och sammanhangen, och varför saker och ting har skett.

Namnpubliceringen har debatterats i Sverige

I Sverige har #metoo-rörelsen däremot fått kritik för att flera misstänkta förövare har hängts ut i medierna. Det är framförallt män inom medie- och nöjesbranschen som har pekats ut.

Uppslag i tidningen Expressen med bilder på kvinnliga skådespelare och rubriken "Larmet från 456 skådespelare".
Bildtext Skådespelarnas upprop #tystnadtagning.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Hillevi Ganetz påpekar ändå att inget av #metoo-uppropen har publicerat några namn, utan att det är mediehusen själva som har valt att göra det. Många inom #metoo har varit emot det.

- Det är många som tycker att #metoo har kidnappats av medierna, av någon slags medielogik att det måste finnas ett namn att hänga upp storyn på. Men i en del fall är det också riktiga förövare, så det är svårt. Men det ska definitivt inte avgöras i medierna i någon slags allmän folkdomstol, säger Ganetz.

#Metoo och jämställdhet hänger ihop

Flera internationella medier som har berättat om #metoo i Sverige har pekat på paradoxen med att Sverige hör till världens mest jämlika länder, samtidigt som många vittnar om sexuella trakasserier.

Ganetz menar ändå att det inte är fråga om någon motsats, utan att de här två sakerna hänger ihop.

- Det är just därför som #metoo har kunnat vara så framgångsrikt i Sverige, tror jag. Det finns en hög grad av medvetenhet kring jämställdhetsfrågor bland många, inte minst bland kvinnor, och de har därför större chans än i andra länder att se strukturerna bakom sexuella trakasserier och övergrepp.

#metoo-demonstration.
Bild: All Over Press

Det att jämställdhet är så centralt i samhället och i svensk kultur har helt enkelt bidragit till att #metoo har fått det stora genomslaget. Både kommunala och privata arbetsplatser har sett över sina regler för sexuella trakasserier.

Det senaste året kommer med stor sannolikhet att bli omskrivet i historieböckerna. Ganetz tycker att de viktigaste konsekvenserna av #metoo är att alla har blivit medvetna om att sexuella trakasserier inte är acceptabelt.

- Sexuella trakasserier var länge något som alla tänkte att hör till livet. Men det här plötsliga strålkastarljuset på sexuella trakasserier avslöjade att det inte är så och att det inte behöver vara så - varför har vi det så egentligen? Det är den viktigaste konsekvensen.

#metoo-kväll i Yle Vega och Yle Arenan måndag 15.10 klockan 17.30–19.

Diskussion om artikeln