Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tredje raka segern! Pukki matchhjälte med sent segermål mot Estland

Från 2018
Uppdaterad 13.10.2018 15:23.
Teemu Pukki jublar
Bild: Lehtikuva

Teemu Pukki har blivit Finlands stora hjälte i Nations League. För tredje matchen i rad gjorde han mål och Finland knep tre poäng. I bortamötet mot Estland dröjde det 91 minuter innan Finland fick utdelning.

1–0 mot Ungern och 1–0 mot Estland. Finland fick en flygande start på Nations League i september då laget tack vare två mål av Teemu Pukki tog två segrar.

I turneringens tredje match, bortamötet med Estland, blev det en ny 1–0-seger. Och precis som tidigare var det Pukki som avgjorde.

Finland dominerade matchen men fick inte utdelningen före i den 91:a minuten. Robin Lod slog en perfekt passning in i straffområdet och där dök han upp som en anfallare ska göra och prickade in segermålet.

Skottet var inte det hårdaste, Estlands målvakt Mihkel Aksalu fick en hand på bollen men kunde inte hålla den. Tre raka segrar gör att Finland toppar gruppen efter tre omgångar. Laget ligger tre poäng före Grekland.

– Det var ett riktigt drama. Det dröjde till slutet men laget trodde på att vi skulle lyckas och vi fick utdelning. Estland gjorde matchen svår för oss men det har varit en fantastisk start med tre raka segrar, säger förbundskaptenen Markku Kanerva till Viasat efter matchen.

Teemu Pukki med bollen i matchen mot Estland
Bildtext Teemu Pukki var aktiv i matchen mot Estland.
Bild: Lehtikuva

Toivio sköt i stolpen

Finland var det bättre laget i matchen och de tre poängen var välförtjänta. Finland tog tidigt kommandot i matchen och etablerade tryck.

Framför allt Robin Lod och Teemu Pukki var på riktigt bra spelhumör och duon låg bakom mycket i anfallsväg. De estniska försvararna och målvakten Mihkel Aksalu fick slita för att hålla tätt.

Efter en dryg halvtimme fick Finland ett jätteläge att ta ledningen då Lod gick omkull vid straffområdesgränsen. Joona Toivio som slog en stenhård frispark i ribban mot Ungern i den första matchen träffade nu stolpen.

Estland var inte ofarliga i den första halvleken och några minuter före paus räddade Jukka Raitala det finländska målet. Lukas Hradecky var överspelad men Raitala var på rätt ställe och blockerade Konstantin Vissiljevs kanon från distans.

I följande anfall fick Pukki en ny bra chans då han vek in i straffområdet men skottet med vänsterfoten var inte det bästa.

Stor press under slutminuterna

Finland fortsatte att hålla boll och skapa chanser efter paus men utan resultat. Jasse Tuominen fick tidigt ett bra läge och i mitten av andra halvlek borde han ha fått till en bättre nick på Pukkis inlägg.

I slutet av matchen tryckte Finland på för ett segermål. Inbytte Glen Kamara fick ett bra läge och tvingade Aksalu att sträcka ut ordentligt för att rädda skottet. På en hörna fick sedan Toivio ett nytt jätteläge men hans nick gick tätt utanför stolpen.

Men då matchklockan hade passerat 90 minuter var Pukki på rätt ställe och gjorde segermålet.

– Det känns riktigt bra. Vi visade tålamod och kämpade. Vi hade publiken med oss och det var tack vare dem som vi vann i dag, säger lagkaptenen Tim Sparv.

I mitten av den andra halvleken gjorde också Petteri Forsell comeback i landslaget efter 18 månaders frånvaro då han ersatte Pyry Soiri. Men Forsell som gjort en stark höst i Polen lyckades inte uträtta speciellt mycket under den dryga halvtimmen som han spelade.

Nations League fortsätter för Finlands del på måndag då man möter Grekland på hemmaplan i Tammerfors. Grekland besegrade ikväll Ungern med 1–0.

Resultat:

Estland – Finland 0–1
91 min 0–1 Teemu Pukki

Finlands startelva:

1. Lukas Hradecky
22. Jukka Raitala
4. Joona Toivio
2. Paulus Arajuuri
18. Jere Uronen
7. Robin Lod
11. Rasmus Schüller --> 72 min 6. Glen Kamara
14. Tim Sparv C
13. Pyry Soiri --> 61 min 16. Petteri Forsell
20. Jasse Tuominen --> 88 min 9. Eero Markkanen
10. Teemu Pukki

Diskussion om artikeln