Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Utmattad Pukki var förvånad över Estlands passiva taktik: ”De gav oss bollen totalt”

Från 2018
Uppdaterad 13.10.2018 13:46.
Teemu Pukki.
Bildtext Teemu Pukki har varit i grym form i Nations League.
Bild: Lehtikuva

Senast igår cementerade Teemu Pukki sin plats i de finländska fotbollsvännernas hjärtan då han stod för sitt tredje raka segermål och sänkte Estland Nations League. Att Finland höll boll så gott som hela matchen kom som en överraskning för den stora hjälten.

Finland har nu vunnit alla sina tre Nations League-matcher med 1–0 och det är Pukki som stått för målskyttet hela vägen.

På fredagen blev det riktigt svettigt i bortamatchen mot Estland då det dröjde ända in på tilläggstid för att Finland skulle få bollen mellan stolparna.

Chanser och bollinnehav var det ändå inte brist på då Finland dominerade matchbilden så gott som hela tiden. Det var bara några gånger som Estland kom åt att hota Lukas Hradeckys blåvita mål, annars nöjde sig hemmalaget med att ge över bollinnehavet åt Finland.

– De gav oss bollen totalt. Senast var det svårt mot dem. Bra att vi fick segern. Det var också fint att kunna ge en seger åt alla våra fans som rest hit, sade Pukki efter matchen.

Mittbacken Paulus Arajuuri var också aningen förvånad över Estlands taktik.

– De hade ändrat sin taktik helt och hållet och spelade stundvis med ett elva spelares blockförsvar, beskriver Arajuuri till STT.

Paulus Arajuuri och Teemu Pukki.
Bild: Lehtikuva

– Det fanns inte mycket utrymme att spela in bakom linjen. Men vi arbetade ödmjukt och stannade säkert 25 gånger i deras mur tills vi äntligen lyckades bryta den. Vi spelade med tålamod och det gav utdelning till slut. Jag är överraskad att Estland spelade så där på hemmaplan, konstaterar Arajuuri.

Pukki hoppades på fler fullträffar

Segerskytten Pukki var givetvis nöjd med att Finlands fläckfria saldo i Nations League fortsatte men anfallaren skulle gärna ha sett fler mål.

– Vi hade gott om chanser men Estland försvarade bra, säger Pukki som med sina tre fullträffar är trea i skytteligan bakom Belgiens Romelu Lukaku och Serbiens Aleksandar Mitrovic som båda gjort fyra mål.

– En anfallares uppgift är att göra mål, nu har jag lyckats och det är fint att jag kunnat hjälpa laget.

Teemu Pukki.
Bild: Lehtikuva

Mot Estland kom segermålet i den 91:a minuten. I det skedet hade Pukki gjort av med nästan all sin energi.

– Jag var ganska sönder i slutet av matchen och jag försökte spara på krafterna till ett sista försök. Robin Lod gav en bra passning och jag kom igenom från sidan och fick bollen i mål, beskriver Pukki sitt avgörande som givetvis ledde till en hel massa firande.

– Det kom ett otroligt ljud från läktaren. Jag försökte hitta på en målgest men det blev inte till något, konstaterar Pukki.

Grekland nästa

Finlands chefstränare Markku Kanerva var på roat humör efter den tredje raka segern i Nations League och passade på att skämta lite före han började blicka fram mot följande match.

– Visst är ju statistiken en lite tråkig läsning då alla matcher har slutat 1–0 och Pukki har gjort alla mål, skrattade Kanerva efter matchen.

– Men det kvittar. Vi toppar grupptabellen och har nio poäng. Resan är ändå bara halvvägs och vi har utmanande matcher framför oss.

Finlands följande motståndare är Grekland som ligger på andra plats i gruppen med sex poäng. Den matchen spelas på måndagen i Tammerfors.

– Grekland är en annorlunda motståndare än Estland. De har många tuffa spelare och tycker om att hålla boll.

– Vi har förberett oss mycket för att möta dem och vi har redan en taktik. Vi ska ännu få material från matchen mellan Grekland och Ungern och förbereda videoklipp till nästa palaver. Det här är utmanande då vi har bara ett par dagar för återhämtning, säger Kanerva.

Grekland besegrade Ungern med 1–0 på fredagen.

Diskussion om artikeln