Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Borgerliga Alliansen allt mer osams om Sveriges nästa regering - C och L släpper inte fram en M-regering

Från 2018
Alliansledarna Ebba Busch-Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L)
Bildtext Alliansledarna Ebba Busch-Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).
Bild: EPA / Stina Stjernkvist

Både Centerpartiet och Liberalerna meddelade på lördagen att de inte tänker släppa fram en regering som består av enbart Moderaterna, eller Moderaterna och Kristdemokraterna. För Ulf Kristersson (M) ser det allt svårare ut att bli Sveriges nästa statsminister.

Regeringsbildningen i Sverige går mycket trögt och under lördagen stod det klart att regeringssonderaren Ulf Kristerssons senaste förslag inte kommer att godkännas av Allianskollegerna Centerpartiet och Liberalerna.

De politiska blocken i Sverige

På fredagen föreslog Ulf Kristersson en regering som består av enbart Moderaterna, eller Moderaterna och ett eller två andra Allianspartier.

- Det vore en svag regering och dåligt för Sverige. Dessutom riskerar det leda till inflytande för Sverigedemokraterna, sa Liberalernas partiledare Jan Björklund på en blixtinkallad presskonferens på lördagen.

Björklund säger att Liberalerna kommer att rösta nej till ett sådant regeringsalternativ, om det skulle komma till riksdagen för omröstning.

Liberalernas ordförande Jan Björklund tittar in i kameran och ler.
Bildtext Jan Björklund (L)
Bild: Patrik C Österberg / IBL

En stund senare höll Centerledaren Annie Lööf presskonferens och meddelade då samma sak. Centern kommer också att rösta nej till ett sådant regeringsalternativ.

- Låt mig vara tydlig med att en Alliansregering består av fyra partier, inte ett eller två eller tre partier, sa Annie Lööf.

Lööf vill fortsätta hålla ihop Alliansen

Annie Lööf betonar ändå att hon fortsättningsvis vill se Ulf Kristersson som Sveriges nästa statsminister, men att det behövs blocköverskridande samarbeten.

Lööf lät tidigare förstå att hon ansåg att Kristersson inte hade försökt få med Socialdemokraterna tillräckligt mycket, utan för lättvindigt avfärdat det alternativet.

- Jag kommer inte heller bryta mig loss från Alliansen för att sitta i en Stefan Löfven-ledd regering, utan jag vill hålla ihop Alliansen, sa Lööf.

Svenska Centerpartiets ordförande Annie Lööf iklädd grön jacka.
Bildtext Annie Lööf (C)
Bild: Patrik C Österberg / IBL

Om Kristersson inte lyckas bilda regering börjar en ny talmansrunda och sedan får någon annan partiledare chansen att försöka bilda regering

Både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) sade redan under valrörelsen att de inte kan tänka sig att sitta i en regering som behöver aktivt stöd av Sverigedemokraterna.

Inom Moderaterna och Kristdemokraterna är åsikterna däremot delade och det finns många som tycker att partierna kan börja samarbeta med Sverigedemokraterna.

Björklund ser tre möjliga regeringar

Jan Björklund säger att det nu finns tre olika regeringsalternativ som ännu behöver prövas.

- Det första är en bred koalition med Alliansen och Socialdemokraterna i en regering. Det andra är en tysk variant där Socialdemokraterna och Moderaterna bildar regering. Det tredje är Alliansen och Miljöpartiet i samarbete, sa Björklund.

Moderaternas ordförande Ulf Kristersson under en presskonferens.
Bildtext Ulf Kristersson (M)
Bild: Patrik C Österberg / IBL

Senast på tisdag ska Ulf Kristersson presentera sitt regeringsförslag för talmannen Andreas Norlén. Om Kristersson inte lyckas bilda regering börjar en ny talmansrunda och sedan får någon annan partiledare chansen att försöka bilda regering.

Om det går så, så går turen sannolikt till Socialdemokraternas Stefan Löfven, eller eventuellt till Centerpartiets Annie Lööf.