Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moderatledaren Ulf Kristersson ger upp försöket att bilda regering i Sverige: “Nu har talmannen ansvar för nästa steg”

Från 2018
Uppdaterad 14.10.2018 13:43.
Moderaternas ordförande Ulf Kristersson under en presskonferens.
Bildtext Moderatledaren Ulf Kristersson ser inga möjligheter för att bilda en borgerlig regering just nu.
Bild: Patrik C Österberg / IBL

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson meddelade på söndagen att han inte kommer att fortsätta försöka bilda en borgerlig regering. Alla Kristerssons försök har misslyckats och nu går bollen sannolikt vidare till Socialdemokraternas Stefan Löfven.

Över en månad efter riksdagsvalet i Sverige råder det fortfarande dödläge i rikspolitiken. Det är oklart vem som ska bli statsminister och det är oklart vilka partier som ska ingå i regeringen.

De politiska blocken i Sverige

Idag på förmiddagen träffade Ulf Kristersson (M) talmannen Andreas Norlén och meddelade att han inte ser några möjligheter att gå vidare med regeringssonderingarna.

- I nuläget saknas förutsättningar för en alliansregering, sa Ulf Kristersson på pressträffen efter mötet med talmannen.

- Mina regeringsförslag ligger kvar på bordet och om det blir aktuellt är jag beredd att pröva dem igen. Men nu har talmannen ansvar för nästa steg.

Kristersson har sagt att han ska “kämpa ända in i kaklet” för att bli statsminister

Under nästan två veckor har Ulf Kristersson förhandlat. Han sökte först stöd av Socialdemokraterna för en borgerlig Alliansregering, men Socialdemokraterna tackade nej till att bli ett stödparti till Alliansen.

Sedan föreslog Kristersson en regering med enbart Moderaterna eller tillsammans med Kristdemokraterna, men de andra Allianskollegerna Centerpartiet och Liberalerna meddelade igår att de kommer att rösta nej till en sådan regering.

Misslyckandet är ett stort nederlag för Kristersson

För Ulf Kristersson är det ett stort nederlag att tvingas medge att han inte lyckas få ihop en borgerlig regering. Kristersson har varit hela Alliansens statsministerkandidat och han har sagt att han ska “kämpa ända in i kaklet” för att bli statsminister.

Enligt Kristersson har stämningen ändå varit god inom Alliansen, trots att det är tydligt att partiledarna har väldigt olika åsikter i regeringsfrågan.

- Vi skiljs alltid som vänner, men jag tycker att det är beklagligt att de har kommit fram till andra slutsatser efter regeringsförhandlingarna, sa Kristersson.

Talmannen inbjuder till ny talmansrunda imorgon

Talmannen Andreas Norlén bjuder imorgon in de andra sju partiledarna till en ny talmansrunda.

- Jag kommer att fråga vem de anser att har de bästa förutsättningarna att bilda en ny regering, sa Norlén på en presskonferens i riksdagen.

Talmannen Andreas Norlén bjuder Ulf Kristersson (M) på kaffe.
Bildtext Andreas Norlén träffade Ulf Kristersson idag.
Bild: EPA

Sannolikt är det ändå Socialdemokraternas Stefan Löfven som nu kommer att få möjligheten att försöka bilda regering.

- Det är väl rimligt att någon annan kommer få ett sonderingsuppdrag, men det får vi återkomma till imorgon efter talmasrundan, sa Norlén.

Regeringsbildningen har varit ovanligt trög i Sverige på grund av det svåra parlamentariska läget. Det rödgröna blocket fick 144 mandat och borgerliga Alliansen fick 143 mandat.

Norlén säger att han varken vill forcera eller försena processen.

- Jag tänker inte låta mig stressas av att tiden går och ett sonderingsuppdrag har visat sig att inte vara framgångsrikt.

Diskussion om artikeln