Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Börsras i Saudiarabien efter misstankar om att kritisk journalist styckmördades i konsulatet i Istanbul

Från 2018
Uppdaterad 15.10.2018 17:58.
Misstankarna om att journalisten Jamal Khashoggi mördades i konsulatet i Istanbul ha utlöst protester världen över. Här protesterar turkiska mänskorättsaktivister utanför konsulatet
Bildtext Misstankarna om att journalisten Jamal Khashoggi mördades i konsulatet i Istanbul ha utlöst protester världen över. Här protesterar turkiska mänskorättsaktivister utanför konsulatet
Bild: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Aktierna på börsen i Saudiarabien rasade idag efter att bland andra Storbritannien och USA hotade med allvarliga straff om det visar sig att saudiarabiska agenter mördade journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul.

Aktierna på Tadawul börsen i huvudstaden Riyadh föll över 6 procent när börsen öppnade och börsfallet berörde 182 av de 186 börsnoterade aktierna.

Myndigheterna ha inte kommenterat börsfallet men en analytiker på den statliga tv:n skyllde raset på försvagade marknader i USA.

Aktier på börser i USA har också fallit på sistone bland annat på grund av räntehöjningar och handelskonflikten mellan USA och Kina.

Andra börser i Mellanöstern var däremot stabila de öppnade, vilket tyder på att investerare är oroade över misstankarna att Khashoggi styckmördades då han försvann under ett besök i Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober.

Turkiska underrättelsekällor hävdar att de har ljudband som i detalj bevisar hur Khashoggi mördades och hans kroppsdelar smugglades ut ur konsulatet av 15 saudiarabiska agenter som anlände till Turkiet på morgonen den 2 oktober och flög ut ur landet redan samma kväll.

Jamal Khashggi som var Saudiarabiens mest kända journalist utomlands, levde i exil sedan september i fjol
Bildtext Jamal Khashggi som var Saudiarabiens mest kända journalist utomlands, levde i exil sedan september i fjol
Bild: EPA-EFE/ALI HAIDER

Saudiarabien slår tillbaka

Saudiarabien hotade på söndagen med motsanktioner om kritiska länder förverkligar sina hot om att bestraffa Saudiarabien om eller när det visar sig att saudierna mördade Khashoggi.

- Kungadömet bekräftar sitt totala avvisande av alla hot om sanktioner eller politiska påtryckningar, säger en regeringskälla till den statliga nyhetsbyrån SPA.

Den anonyma, högt uppsatta regeringstjänstemannen varnade att Saudiarabien kommer att "reagera mot alla sådana åtgärder med ännu större åtgärder."

Demonstranter som klätt ut sig till kronprins  Mohammed bin Salman protesterar utanför den saudiska ambassaden i Washington och kräver rättvisa för den försvunna journalisten Jamal Khashoggi
Bildtext Demonstranter som klätt ut sig till kronprins Mohammed bin Salman protesterar utanför den saudiska ambassaden i Washington och kräver rättvisa för den försvunna journalisten Jamal Khashoggi.
Bild: AFP / Lehtikuva

.
Rundradiobolaget BBC uppgav på söndagen att USA och Storbritannien överväger att bojkotta en internationell ekonomisk konferens i Saudiarabien, på grund av misstankarna.

Det skulle innebära att USA:s finansminister Steve Mnuchin och Storbritanniens utrikeshandelsminister Liam Fox inte deltar i konferensen. Mnuchin sade ännu i förrgår att han inte hade några planer på att ställa in resan.

Både Storbritannien och USA har hotat Saudiarabien med allvarliga straff om det visar sig att det stämmer att saudiagenter styckmördade Khashoggi.

Flera stora mediegrupper och investerare har redan dragit sig ur mötet i Riyadh, som ofta har kallats "Davos i öknen."

Miljardären Richard Branson och hans bolag Virgin Group bröt för några dagar sedan alla band till Saudiarabien som planerade att investera en miljard dollar i Bransons bolag.

Mohammad bin Salman på besök i Vita huset i mars 2018.
Bildtext President Donald Trump har hotat Saudiarabien med ospecificerade åtgärder men han är inte villig att stoppa vapenexport till USA:s långvariga bundsförvant
Bild: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL

Khashoggi kritisk mot kronprinsen

Kronprins Mohammed bin Salman som misstänks ha beordrat mordet, har friat till utländska investerare i hopp om att de kan delfinansiera hans moderniseringsprogram, vars mål är att minska kungadömets beroende av oljeintäkter.

Jamal Khashoggi levde i exil i USA efter att han hade kritiserat den 33-årige kronprinsens inrikes- och utrikespolitik.

I sin sista kolumn för Washington Post var Khashoggi ytterst kritisk mot Mohammed bin Salman och kriget i Jemen som han anklagade kronprinsen för.

Han hyllade kronprinsens försök att modernisera ekonomin men han var kritisk mot hans brutala tag mot kvinnosaksaktivister, efter att Saudiarabien i somras hävde förbudet för kvinnor att köra bil.

Diskussion om artikeln