Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sipilä om uppsägningsskyddet: Liten sak som blåsts upp till en enorm politisk fråga

Från 2018
Statsminister Juha Sipilä på statsministerns frågestund i Uleåborg 14.10.2018.
Bildtext Statsminister Juha Sipilä på statsministerns frågestund i Uleåborg.
Bild: Lehtikuva

Statsminister Juha Sipilä (C) hoppas på mindre politiska påtryckningar om riksdagen ger regeringen grönt ljus att fortsätta med bland annat uppsägningslagen.

- Nog skulle det vara ganska märkvärdigt om man trotsar riksdagen och fortsätter med politiska strejker, konstaterar Sipilä under statsministerns frågestund.

Sipilä anser nog att demonstrationer är en del av den finska demokratin.

- När det handlar om en politisk strejk bör man vara mycket noga med när ett så pass tungt vapen används. Om riksdagen uttalat sig om ärendet borde ribban för strejken vara mycket högre. Människor har många gånger demonstrerat mot regeringen men strejker borde inte riktas till riksdagen, säger Sipilä.

I frågan om uppsägningsskyddet anser Sipilä att en liten sak blåsts upp till en enorm politisk fråga. Därför ville man att riksdagen skulle debattera frågan.

Inflammerat mellan fackförbunden och regeringen

- Det måste fortsättningsvis också finnas tillräckliga grunder för att säga upp någon. Inte anställer arbetstagare arbetare bara för att säga upp dem, säger Sipilä.

Förhållandet mellan regeringen och fackförbunden är för tillfället kyliga.

Det här har pågått sedan regeringen presenterade sina planer på att göra det lättare att säga upp anställda vid mindre företag i våras.

Tidigare i veckan meddelade Sipilä att regeringens förtroende kommer att mätas i riksdagen efter en debatt om det uppluckrade uppsägningsskyddet.

Om regeringens förslag får stöd i riksdagen måste det behandlas där. Om nej-rösterna vinner faller regeringen sannolikt och det blir nyval.

Familjen Sipilä vill bli koldioxidneutral

Under frågetimmen kom även klimatfrågan på tal. Sipilä började med att berätta att han nästa sommar kommer att plantera skog i Finland.

- Våra konsumtionsvanor borde ändras så att det syns i den dagliga konsumtionen. Vi måste spara på energi och begrunda våra personliga val för att se till att koldioxidavtrycket är så lågt.

Sipilä betonar att det här inte räcker - fler åtgärder behövs fortfarande. Familjen Sipilä siktar själva på att bli koldioxidneutrala 2020.

För att skära ned på utsläppen i flygtrafiken skulle statsministern börja med att övergå till bränslen som ger mindre utsläpp och att minska på flygplanens bränsleförbrukning. Sipilä nämner också att kolsänkor är en möjlighet.

"Sote-reformen är i riksdagens händer"

Social- och hälsovårdsreformen är en annan het potatis som regeringen Sipilä försöker handskas med.

Sipilä tror fortfarande starkt på reformen och att också Samlingspartiet kommer att driva den framåt. Han tvivlar inte på att riksdagen kommer att behandla reformen klart under denna valperiod.

Han uppger ändå att reformen nu är i riksdagens händer - inte regeringens.

Han tar inte ställning till hur länge reformen kommer att behandlas i riksdagen eller om landskapsvalet riskerar skjutas fram.

Statsministerns frågestund kan du lyssna på här nedan. Sipilä intervjuas av STT:s ansvariga redaktör Minna Holopainen, Kalevas ansvariga redaktör Kyösti Karvonen och Yle Uutisets politiska redaktör Olli Lindqvist.

Pääministerin haastattelutunti 14.10.2018

57:59

Diskussion om artikeln