Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nytt värmerekord för oktober - över 20 grader varmt på flera håll i Finland

Från 2018
Uppdaterad 15.10.2018 05:32.
Nytt värmerekord för oktober - svårt att hitta missnöjda miner - Spela upp på Arenan

Indiansommaren är härlig, men samtidigt väcker det varma vädret frågor och oro.

- Jag vill nog ha kvar alla fyra årstiderna, säger Gurli Koskinen i Helsingfors.

I Kronoby uppmättes på söndagen 20,9 grader, det här är den varmaste temperaturen som någonsin har uppmätts i Finland under oktober månad. Också i Ylivieska, Kuopio och Siikajoki steg kvicksilvret över 20-strecket.

Det tidigare värmerekordet för oktober var från 1985, då det uppmättes 19,4 grader på Malms flygplats i Helsingfors.

Lila blommor med gul mitt i förgrunden framför ett rött hus.
Bildtext Höstastrarna blommar fortfarande i mitten av oktober.
Bild: Yle / Frida Holmberg

Vårblommor blommar igen

I Brunakärrs koloniträdgård i Helsingfors var vädret soligt och varmt under söndagen och många stugägare hade tagit tillfället i akt att rå om sina trädgårdar.

I Gurli Koskinens trädgård har flera blommor börjat få knoppar en andra gång i år. Bland annat bergklinten och rosen blommar igen.

- Jag har haft min stuga i 15 år och det är första hösten som det är såhär. En del av mina blommor har blommat på våren och nu blommar de på nytt. Det är väldigt sällsynt, säger Koskinen.

Gurli Koskinen står till höger och förevisar sina klematisar till vänster. Det är höst och Gurli har en rosa jacka på sig.
Bildtext Gurli Koskinen förevisar sin klematis.
Bild: Yle / Frida Holmberg

Koskinen är orolig över att naturen kan ta skada av de extrema svängningarna.

- Till exempel lökar och sådant man satt i marken kan börja komma upp för tidigt och sen kommer kölden och tar dem. Jag tror inte att det är bra att det är så här varmt.

Klimatförändringen väcker tankar

- Det är vackert väder med underbara färger idag. Men man skulle inte tro att det är oktober, det känns som vår då det är så varmt, säger Maija Manninen som också har en kolonistuga i trädgården.

Trots att hon njuter av vädret oroar hon sig för klimatförändringen.

- Om plantorna börjar växa nu och tror att det är vår, kanske de inte orkar igen på våren, det kan bli för tungt för dem, säger hon.

Bergklint, en blå blomma.
Bildtext Bergklinten blommar för andra gången i år.
Bild: Yle / Frida Holmberg

Varma nätter

Det var inte bara söndagen som var somrig, också natten till söndagen var exceptionellt varm. I Vasa uppmättes 14,3 grader, vilket är den varmaste nattemperaturen som har uppmätts i oktober.

Också i resten av norra och mellersta Europa har det under de senaste dagarna varit exceptionellt varmt.

I Målilla i Sverige uppmättes 24 graders sommarvärme. Så varmt har det inte varit i oktober åtminstone sedan man började föra statistik över temperaturen år 1946.

Också i norra Tyskland var det rekordvarmt i lördags. I Schwerin vid Östersjökusten uppmättes 26,8 grader och lite söderut var det över 28 grader varmt enligt Tysklands meteorologiska institut.

Diskussion om artikeln