Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Självförtroendet på topp då Finland ställs mot gruppfavoriten Grekland: ”En seger sätter oss i ett väldigt bra läge”

Från 2018
Uppdaterad 14.10.2018 19:07.
Teemu pukki och Finland jublar efter segern över Estland.
Bild: Lehtikuva

Det gäller att ta vara på chanserna och vara skarp, säger anfallaren Teemu Pukki inför måndagens möte med Grekland i Nations League. Pukki är i högform just nu och har på egen hand sett till att Finland fått maximala nio poäng från de tre första matcherna.

Det blåser rejäl medvind kring den finländska landslagsfotbollen just nu. Starten på Nations League har varit utmärkt och Teemu Pukki har på allvar börjat leverera i landslaget.

På måndag får Pukki chansen igen att öka på sitt målsaldo då Finland tar emot Grekland på hemmaplan i Tammerfors. Och Pukki vet redan nu vad som väntar, han kommer att få stångas mot de grekiska mittbackarna Sokratis Papastathopoulos och Kostas Manolas.

– De är två tuffa backar och det gäller bara att ta vara på chanserna och vara skrap då de kommer. Det kan hända att det inte blir så många målchanser. Jag ser verkligen fram emot matchen och vi har allt i egna händer. Vi kommer att vara redo imorgon och går inför att ta tre poäng igen, säger Pukki till Yle.

Måndagens match blir också en tidig gruppfinal. Grekerna ligger tre poäng bakom Finland efter två vinster och en förlust.

– Det är en viktig match. Vi möter det lag som på förhand är det svåraste i gruppen. Man ska helst inte förlora på hemmaplan och det ska vi inte göra nu heller. En seger skulle sätta oss i ett väldigt bra läge i gruppen, säger målvakten Lukas Hradecky som hållit nollan i 270 minuter i Nations League.

– Det är alltid roligt att kunna hjälpa laget. Förhoppningsvis blir det fjärde matchen i rad i morgon och segersviten fortsätter. Vi har en positiv stämning, inte bara i laget utan man ser det på alla plan runt fotbollen.

Lukas Hradecky på fotbollslandslagets träningspass.
Bildtext Lukas Hradecky har hållit nollan i samtliga tre matcher i Nations League.
Bild: Lehtikuva

Ändra aldrig ett vinnande lag?

Förbundskaptenen Markku Kanerva håller med om att Grekland på pappret är favorit i gruppen men påpekar också att Finland är väldigt starka mentalt just nu.

– Jag är väldigt säker på att vi kommer att göra en bra insats imorgon. Vi har en väldigt bra stämning i truppen. Vi har visat att vi är mentalt starka, speciellt mot Estland då vi gjorde segermålet på stopptid. Det säger en hel del, säger Kanerva på presskonferensen.

Markku Kanerva leder Finlands herrlandslag i fotboll.
Bildtext Markku Kanerva.

Startelvorna i de tre första matcherna i Nations League har med undantag av några skador till stora delar varit identiska. Kanerva vill ännu inte avslöja hur Finland ställer upp mot Grekland men utesluter inte att det kan komma att ske förändringar.

– Det finns inte någon som helt säkert missar matchen. Vi går igenom spelarnas hälsoläge och det finns frågetecken kring en spelare. Det andra vi tänker på är naturligtvis motståndet. Det kommer att bli en annan typ av match.

– Vissa säger att man inte ska ändra ett vinnande lag, det håller jag inte alltid med om. Man måste göra upp en plan för att vinna nästa match och det betyder inte alltid att samma spelare startar. Men jag är väldigt nöjd med spelarna som var på planen mot Estland, säger han.

Diskussion om artikeln