Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump tror på klimatförändringen, men inte på att vi behöver åtgärda den: "Om en miljon år kan temperaturerna vara återställda"

Från 2018
Uppdaterad 15.10.2018 09:09.
Donald Trump.
Bild: Chris Kleponis/All Over Press

President Donald Trump anser att forskarna bakom FN:s klimatpanel har en politisk agenda, som han inte tror på. USA kan inte ”ge triljoner av dollar och offra miljoner av arbetsplatser” på grund av larmrapporterna, säger president Trump i TV-programmet ”60 minutes”.

President Trump dröjde nästan en vecka med att uttala sin åsikt om larmrapporten från FN:s klimatpanel. Nu gjorde han det, i ett tv-program som också ställde kritiska frågor och inte lät presidenten komma helt enkelt undan.

Jag förnekar inte klimatförändringen. Men den kan gå tillbaka.

Ifrågasätter vetenskapens opartiskhet

När rapporten kom, var både presidenten och medierna i USA upptagna med utnämningen av domare till högsta domstolen. Senare har han som hastigast kommenterat rapporten med att ifrågasätta skribenternas opartiskhet.

Rapporten är beställd av FN:s klimatpanel, som står bakom klimatmålen, påpekade han på väg till ett valmöte i början av veckan.

Nu har presidenten uttalat sig om klimatförändringen i TV-programmet ”60 minutes” i CBS.

Programmet inleds med den frågan eftersom USA den senaste veckan har drabbats av orkanen Michael, och strax före av Florence.

Förnekar inte förändring – men den kan gå tillbaka

President Trump ska idag besöka Florida och Georgia som har drabbats värst av de senaste orkanerna, med många döda och stor förstörelse av bebyggelsen.

Tv-reportern frågar om Trump fortfarande tror att klimatförändringen är en bluff.

- Jag tror något håller på att hända. Jag tror inte det är en bluff. Där finns en förändring, säger president Donald Trump. Men det går inte att säga om den är skapad av människan.

- Jag förnekar inte klimatförändringen. Men den kan gå tillbaka. Vi talar om en miljon år.

”Folk säger att vi har haft värre orkaner...”

Trump låter sig inte övertygas av varken amerikanska orkaner eller rapporterna från Grönland om glaciärer som försvinner eller vattennivåer som stiger. Det går inte att säga om det beror på naturen eller mänskan, anser Trump.

- De säger att vi har haft mycket värre orkaner än Michael nyligen, försöker Trump säga, men pressas av reportern.

- Vem säger det? ”De säger”?

- Folk säger. Folk säger att under de...

- Jojo, men vad med vetenskapsmännen som säger att det är värre än någonsin?

- Du måste visa mig de vetenskapsmännen, för de har en väldigt stor politisk agenda. Vi har vetenskapsmän som är av annan åsikt, säger Donald Trump.

Vi har vetenskapsmän som är av annan åsikt.

Inga ekonomiska uppoffringar

Donald Trump har tidigare sagt att klimatförändringen är något Kina och resten av världen har hittat på för att försvaga USAs industri.

Nu är Trump försiktigare. Men han upprepar att han inte vill att USA ska missgynnas. Trump vill inte ”ge upp triljoner av dollar och miljoner av arbetplatser”.

I praktiken har Donald Trump visat att han inte tar klimatförändringen på allvar. Under hans tid har USA lämnat det globala klimatavtalet i Paris, som avtalades under president Obamas tid.

FN-rapporten kräver att man ställer om energianvändning, infrastruktur, industri, och byggande. Men det anser Trump att är omöjligt.

Försiktig klimatdebatt

Trump vill ha mer industri och mer energi. Det ger också råd att betala för de skador som allt fler stormar ställer till med i USA. Det är vad Trump lovar på alla valmöten nu.

Trump har inte nämnt klimatfrågan på sina valmöten. Klimatrapporten har inte väckt stor uppmärksamhet i USA.

Den tidigare amerikanska vicepresidenten Al Gore är en av de få som håller debatten igång. Andra demokrater är försiktigare.

En av orsakerna till Hillary Clintons valförlust anses vara hennes kritiska uttalanden om kolbrytningen. Nu har president Trump deklarerat ett ”slut på kriget mot kolet” och lovat att arbetsplatserna i kolgruvorna ska komma tillbaka.

Diskussion om artikeln