Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Domen mot nynazist för hoppspark slutgiltig - beviljas inte besvärstillstånd

Från 2018
Jesse Torniainen oikeussalissa.
Bildtext Fallet behandlades i hovrätten i mitten av december 2017.
Bild: Kaisu Jansson / YLE

Nynazisten Jesse Torniainen beviljas inte besvärstillstånd av Högsta domstolen. Det här innebär att hovrättens dom står fast. Torniainen döms till fängelse för grov misshandel men inte dödsvållande trots att offret dog en knapp vecka senare. Motivet var rasistiskt eftersom offret protesterade mot nynazistiska motståndsrörelsen.

På måndagen blev det klart att domen mot nynazisten Jesse Eppu Oskari Torniainen står fast. Torniainen hade sökt om besvärstillstånd hos Högsta domstolen, men det beviljades inte och hovrättens dom står fast.

Helsingfors hovrätt dömde Torniainen i januari 2018 till två år och tre månaders fängelse för grov misshandel. Åklagaren yrkade på straff för grovt dödsvållande med rasistiskt motiv.

Hovrätten ansåg inte att det var fråga om dödsvållande men däremot att motivet var rasistiskt. Rätten tog här i beaktande att motivet till ett brott kan vara rasistiskt trots att offret inte hör till en minoritet. Det enda som krävs är att drivkraften till brottet är rasistiskt och det uppfylldes enligt hovrätten i det här fallet.

Gjorde en hoppspark mot offrets bröst

Den omtalade misshandeln ägde rum den 10 september 2016 på Stationsplatsen i centrum av Helsingfors. Torniainen var där för att tillsammans med andra medlemmar ur nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen dela ut tidningar.

Jimi Karttunen kom då tillsammans med en kompis gående förbi nynazisterna och stannade framför dem. Han berättas ha spottat på gatan framför dem och kallat nynazisterna för "rasistclowner".

Några sekunder senare kom Torniainen springade från ett tiotal meters avstånd och gjorde en hoppspark mot Karttunens bröst. Karttunen föll bakåt mot asfalten och ett vittne har berättat att en blodpöl bildades under hans huvud.

Offret dog sex dagar senare

Karttunen fördes till Tölö sjukhus där han var intagen i fem dagar. Dagen efter att han kommit hem från sjukhuset ringde han nödcentralen hemifrån och fördes då på nytt till sjukhuset där han senare dog på kvällen fredagen den 16 september. Dödsorsaken uppges vara hjärnblödning.

Hovrätten anser att det inte går att utesluta att offrets agerande efter misshandeln inte har inverkat på att han dog. Han följde inte vårdanvisningarna, vilket gör att det inte går att slå fast att misshandeln direkt förorsakade att offret dog.

Nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen ska enligt ett beslut i Åbo hovrätt från slutet av september förbjudas. Beslutet har ännu inte vunnit laga kraft.


Rättelse: rubriken är uppdaterad, Torniainen är inte dömd för dödsmisshandel.

Diskussion om artikeln