Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Med en seger mot Grekland tar Finland ett jättekliv mot kvalslutspelet där en EM-plats står på spel – så här fortsätter resan för gruppvinnaren

Från 2018
Uppdaterad 15.10.2018 12:42.
Tim Sparv framför den finska klacken i Tallinn.
Bildtext Tim Sparv framför den finska klacken i Tallinn.
Bild: imago / Scanpix / All Over Press

Finlands fotbollsherrar har fått en smakstart på Nations League-spelet och om resultaten går landslagets väg även i de avslutande matcherna kan två högintressanta matcher stå på programmet i mars 2020. Skulle Finland vinna mot Grekland krävs bara en poäng i någon av de två avslutade matcherna för att säkra gruppsegern.

Herrlandslaget i fotboll har aldrig tagit sig till ett EM-slutspel i fotboll men har förhållandevis goda chanser att få stå i rampljuset sommaren 2020.

Petteri Forsell och Teemu Pukki firar det sena segermålet mot Estland.
Bildtext Petteri Forsell och Teemu Pukki firar det sena segermålet mot Estland.
Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

EM-turneringen utökades sommaren 2016 från 16 till 24 lag och efter den expansionen infördes ett nytt kvalinslag, Nations League, som ytterligare förbättrar de sämre landslagens möjligheter att gå hela vägen. 20 lag tar sig till EM via kvalet och fyra lag via Nations League – en från varje liga (A, B, C och D).

Finland som spelar i C-ligan har vunnit sina samtliga tre Nations League-matcher och är nu på allvar med i striden om gruppsegern. Även om Finland skulle misslyckas i EM-kvalet skulle en Nations League-gruppseger garantera att Finland efter kvalet endast är två segrar från en EM-biljett.

LagSaldo (mål)Poäng
1.Finland3–0–0 (3–0)9
2.Grekland2–0–1 (3–2)6
3.Ungern1–0–2 (2–3)3
4.Estland0–0–3 (0–3)0

Viktig match mot Grekland

På måndagskvällen klockan 21.45 ställs gruppledaren Finland mot Grekland i Tammerfors. En seger skulle innebära att Finland har tolv poäng och sex poängs marginal till tvåan. I så fall skulle en poäng i någon av bortamatcherna mot Grekland eller Ungern i november räcka för att garantera gruppsegern.

Att inbördesmatcherna avgör vid lika poäng gör matcherna mot Grekland ytterst viktiga för Finlands del.

Markku Kanerva är chefstränare för herrlandslaget.
Bildtext Markku Kanerva är chefstränare för herrlandslaget.
Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Även om Finland skulle vinna gruppen fortsätter landslagets säsong först med kvalgruppslottning och sedan med EM-kval. Det är inte förrän efter EM-kvalet som fyra lag i Finlands C-liga gör upp om en av fyra kvarvarande EM-platser.

Just nu betraktas Bulgarien (Grupp 3) och Serbien (Grupp 4) som klara favoriter att fara iväg med två av gruppsegrarna i Finlands C-liga. I Grupp 1 gör Skottland och Israel sinsemellan upp om segern i en direkt avgörande match den 20 november.

Slutspelsmotståndet spikas först efter kvalet

Lag som tar sig till EM via kvalet elimineras från Nations Leagues kvalslutspel och ersätts av sämre rankade lag. Ett namnstarkt landslag som Serbien har tämligen goda förutsättningar att ta en biljett redan i kvalet.

När de fyra lagen, utgångsmässigt gruppvinnarna, som ska kämpa om en plats har vaskats fram väntar två semifinaler och en final.

Det handlar om utslagsmatcher, vinnaren i semifinalen som spelas mellan den 26 och 28 mars 2020 går till finalen (29–31 mars) där vinnaren får en EM-plats.

Viktiga datum

  • 2 december 2018: EM-kvalgrupperna lottades

  • 21 mars 2019: EM-kvalet inleds

  • 19 november 2019: EM-kvalet avslutas

  • 22 november 2019: Nations League-kvalslutspelet lottas

  • 26–28 mars 2020: Nations League-kvalsemifinaler

  • 29–31 mars 2020: Nations League-kvalfinal (vinnaren går till EM-slutspelet)

  • 12 juni 2020: EM-turneringen börjar

Nations League-resultat, söndag:

A-ligan
Polen – Italien 0–1 (0–0)

B-ligan
Ryssland – Turkiet 2–0 (1–0)

C-ligan
Rumänien – Serbien 0–0
Israel – Albanien 2–0 (1–0)
Litauen – Montenegro 1–4 (0–3)

D-ligan
Azerbajdzjan – Malta 1–1 (0–1)
Färöarna – Kosovo 1–1 (0–1)

Se grupptabellerna på Uefas sajt.

Diskussion om artikeln