Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa universitet samarbetar med Kinas vetenskapsakademi

Från 2018
Selina Liang på Vasa universitet.
Bildtext Selina Liang på Vasa universitet.
Bild: Riikka Kalmi/Vaasan yliopisto

Vasa universitet har inlett ett samarbete med Kinas vetenskapsakademi. Man ska bland annat forska i övergången till hållbara energisystem. Doktor Selina Liang leder verksamheten i Vasa.

Det handlar om ett innovationscenter som går under namnet "Kiina-Suomi tiede, teknologia ja innovaatiokeskus", alltså ungefär Kinas och Finlands center för vetenskap, teknologi och innovation.

Centret ska ha två ledare, en i Vasa och en i Kina. Doktor Selina Liang ska leda verksamheten i Vasa.

Liang är född i Kina och har bott många år i Storbritannien, där hon jobbat som konsult och på universitet. Hon kom till Vasa universitet år 2012.

Innovationer och hållbara energisystem

Det här innovationscentret ska producera forskning och utbilda och fungera som konsult för beslutsfattare och företag i Europa och Kina.

Det man ska forska i är till exempel innovationspolitik, teknologistrategi och övergången till hållbara energisystem.

- Vetenskap, teknologi och innovationspolitik är i nyckelroll i energiutvecklingen, säger Vasa universitets rektor Jari Kuusisto.

Besöker Kina för att utreda samarbete

Som ett första steg i projektet ska Liang och hennes kollegor utreda vilket slags samarbete som redan finns mellan länderna i företag, utbildningar och inom det offentliga.

- Vi försöker också ta reda på om det finns efterfrågan på utökat samarbete mellan Österbotten och Kina. Jag ska snart besöka fem olika områden i Kina för att utreda saken, säger Liang.

Diskussion om artikeln