Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Passagerarna på M/s Mässkär kräver inga stora ersättningar trots att skepparen saknade behörighet

Från 2018
Uppdaterad 16.10.2018 14:07.
M/s Mässkär har bärgats och transporteras mot land.
Bildtext Så här såg det ut när M/s Mässkär bärgades.
Bild: Stefan Bredbacka

Skepparen för M/s Mässkär kommer troligtvis att åtalas på tre punkter, bland annat framkallande av fara. I slutet av den här veckan eller senast nästa vecka går fallet med kryssningsbåten som sjönk utanför Jakobstad till åklagare.

Det var den 2 augusti som kryssningsbåten M/s Mässkär sjönk utanför Ådön i Jakobstad. Samtliga 27 passagerare som fanns ombord räddades av personer med båtar som kom till undsättning.

- Vi har som mål att allt ska bli klart i slutet av veckan och kunna gå till åtalsprövning. Senast nästa vecka ska allt vara klart, säger förundersökningsledare och kaptenlöjtnant Jari Nieminen.

Själva förundersökningen är klar men på grund av att en del undersökningar gjorts på finska måste de rapporterna översättas till svenska. Och det är just översättningsarbetet som drar ut på tiden.

Misstankarna mot skepparen och båtens ägare står fast

Jari Nieminen kan ändå redan nu berätta att det inte är mycket som ändrats under arbetets gång. Båtens ägare misstänks precis som i början av undersökningen för underlåtenhet att se till att fartyget är sjövärdigt.

Skepparen misstänks för framkallande av fara, underlåtenhet att se till fartyget är sjövärdigt och underlåtenhet att iaktta gott sjömanskap.

Dessutom har det under undersökningen framkommit att skepparen saknade den behörighet som krävs för den verksamhet som M/s Mässkär utförde.

Passagerare vill ha skor ersätta

Av de 27 passagerare som fanns ombord på M/s Mässkär när båten sjönk har ingen haft så stora ersättningskrav att det har behövt gå via förundersökningsledaren.

- Det handlar om skor och liknande som har tappats bort eller som har skadats som de vill få ersätta. Passagerarna har tagit det direkt med båtens ägare och har inte gått via oss, säger Nieminen.

Diskussion om artikeln